Veliki megafoni postavljeni u jednoj estonskoj šumi trebali bi pojačati i dočarati zvukove prirode

Megafoni mogu poslužiti poput prenoćišta ili za održavanje koncerata u prirodi

ZADNJA IZMJENA: ruj 24, 2015
Foto: Tõnu Tunnel

Studenti estonske Akademije umjetnosti postavili su ogromne megafone u šumi okruga Voru. Megafoni, nazvani Ruup, napravljeni su kako bi posjetitelji šume mogli sjesti unutar njih i slušati pojačane zvukove prirode.

Studenti su uz pomoć Hannesa Parksa, voditelja projekta i odjela za vanjsku arhitekturu, napravili megafone od drveta, a oni su dugački tri metra. Svojim oblikom oni mogu poslužiti poput prenoćišta za posjetitelje, platforme za održavanje nastave u prirodi ili za koncerte.

“Tri megafona smo postavili na prikladnim udaljenostima i pod prikladnim kutevima tako da se u samom središtu instalacije iz sva tri megafona može stvoriti u potpunosti jedinstven zvuk”, navodi Parks. Megafone je originalno dizajnirala studentica Brigit Oigus.

Prema semiotičaru i sudioniku projekta, Valduru Mikiti koji je napisao nekoliko radova na temu šuma, 51 posto Estonije je prekriven šumama i one su dio estonske kulture. “Radi se o mjestu koje je zvučna knjiga prirode, a takvo mjesto prije nije postojalo u Estoniji”, tvrdi Mikita.

Svrha im je dočarati i pojačati zvuk prirode

megafon5

Mogu poslužiti kao koncertni prostor

megafon 1

Ili kao odmaralište za posjetitelje

megafon2

Postavljeni su u šumi b granice s Letonijom

megafon3

 

Matej Devčić
Telegram autor
1434 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program