Život

Veliki pothvat u Egiptu: mumificirane ostatke faraona premještaju u moderno novo počivalište

Danas se premještaju u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do svojeg novog počivališta

Ramases II mummy. Mummified remains of the Egyptian Pharaoh Rameses II (1301-1235 BC) in a climate-controlled display case. Rameses II was the third pharaoh of the 19th dynasty. He reigned Egypt from 1279-1213 BC and is often regarded as the greatest and most powerful pharaoh of the Egyptian Empire. Photographed in the Royal Mummy Hall of the Museum of Egyptian Antiquities, Cairo, Egypt.,Image: 129115232, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica danas se premještaju u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do svojeg novog počivališta.

Povijesna procesija kraljevskih mumija krenula je s Trga Tahrir u Kairu prema novom počivalištu u 18 sati po lokalnom vremenu, a velik broj Egipćana svjedoči spektaklu koji je stajao milijune dolara.

Sve prenosi državna televizija. Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista, nalazi se u prvoj kočiji, dok je na začelju Ramzes IX., koji je vladao u 12. stoljeću prije Krista.

Konvoj crnih vozila s faraonima

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut također su u konvoju. Egipat je bio suočen s velikim porastom broja zaraženih koronavirusom prije godinu dana, ali nakon pada broja novozaraženih i smrtnih slučajeva, restrikcije vezane za okupljanja na vanjskom prostoru su ukinute pa gledatelji mogu pratiti povorku.

Konvoj crnih vozila s pozlaćenim ornamentima, koji podsjeća na drevne pogrebne povorke, nalazi se pod strogim mjerama sigurnosti. Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice, poredani po starosti, prenose se na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj „Zlatna povorka faraona”.

Posmrtne ostatke seli se iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.

Dojam kao u Dolini kraljeva

Ondje će biti smješteni u „malo modernijim vitrinama”, rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu. “Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju”, dodala je Ikram, stručnjakinja za mumificiranje.

Mumije će se nalaziti u Kraljevskoj dvorani mumija i moći će se vidjeti od 18. travnja. Dvorana je koncipirana tako da će posjetitelji imati osjećaj da se nalaze u Dolini kraljeva u Luksoru.

U svojem novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa. Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki. Otkrivene nedaleko od Luksora počevši od 1881., većina od 22 mumija bile su izložene od početka 20. stoljeća u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru.

Uvjeti slični izloženim vitrinama

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka s objašnjenjima. Prije selidbe mumije su stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., a „ja sam ga planirao otvoriti 2012.”, rekao je egiptolog Zahi Hawass. To je otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je slijedila. U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu