Vid Nikolić, jedan od naših najuzbudljivijih chefova, u Poreču je otvorio azijski street food. Mogao bi biti hit

Chilli fusion streetfod funkcionira kao take out, s mini terasom za jedenje s nogu, Nikolić nam je opisao što će sve kuhati

Ovog ponedjeljka u Poreču je otvoren Chilli fusion street food, mali lokal s tek dvadesetak sjedećih mjesta u kojem će se posluživati hrana chefa Vida Nikolića, jednog od hrvatskih najcjenjenijih chefova kojeg, recimo, Plava kamenica opisuje kao “evanđelista azijske kuhinje”. Nikolić se u ovaj projekt uključio nakon što je postavio zadarski sushi bar i restoran Maguro, a neko od njegovih posljednjih jela koje su Zagrepčani imali prilike probati je bio onaj famozni ramen s prošlog Fuliranja.

No, između angažmana Nikolić putuje u dalekoistočne krajeve gdje nabavlja inspiraciju za nova jela i koncepte. Kultura uličnih restorana ili streetfooda, recimo u Tajlandu, gdje je Nikolić bio zadnji put kad smo razgovarali, vrlo je rasprostranjena. Hrana koja se na ulicama jede zna biti izuzetno kvalitetna; namirnicama koje se koriste i samom izvedbom, a nekim je malim uličnim lokalima dodijeljena i Michelinova zvjezdica.

Chilli Fusion Street food Vid Nikolić

Transformacija street fooda

Otud ambicija da u Hrvatskoj promovira takvu gastronomsku ponudu. “Ta putovanja su toliko utjecala na mene da zadnjih nekoliko godina radim isključivo azijsku kuhinju. I mislim da će tako ostati”, kaže nam. Inače, lokal Chilli fusion street food ranije se zvao Chilli fast food, i na istoj je lokaciji – na adresi Ribarski trg 1, već tri godine nudio klasičnu brzu hranu. Vlasnik, Filip Perić i ranije je surađivao s Nikolićem; zajedno su radili u jednom od najboljih zagrebačkih restorana – Time. Novi zajednički projekt, kažu, “već dulje vrijeme kuhaju”.

Satay piletina, 50 kuna Vid Nikolić

Uz to što su preuredili kuhinju i terasu, s promjenom imena potpuno su promijenili i ponudu – koja je klasični azijski street food. Jela će se cjenovno kretati od 45 do 60 kuna, a u ponudi ih trenutno ima sedam, i jedan desert. Jelo Tuna poke – sushi riža i marinirana tuna stajat će 60 kuna, a Pork belly sendvič, recimo, 45 kuna. U ponudi će imati i wrap s piletinom, koji će također koštati 45 kuna, a nudit će se i Sticky toffee pudding koji je bio jedno od najpopularnijih jela na Fuliranju. Radi se o toplom kolaču od datulje, naranče i đumbira, s karamelom i sladoledom, a koštat će 25 kuna.

Wrap, 45 kuna Vid Nikolić
Tuna poke, 60 kuna Vid Nikolić

Sva ta jela bit će potpuno prilagođena opciji jedenja s nogu, pa će se i posluživati u kartonskoj ambalaži. S obzirom na to da se radi o malom lokalu, bit će, kaže, potpuno usmjereni na take-out, opciju da gosti naručenu hranu ponesu sa sobom, ili eventualno pojedu na brzinu na njihovoj maloj terasi. Terasa trenutno može primiti tek dvadesetak gostiju, a nadaju se da će je uskoro i proširiti.

Vid Nikolić i Filip Perić, Chilli fusion streetfood Vid Nikolić