Život

Video: Jučer smo pisali o skandalu s lavicom u osječkom zoološkom. A ovako im je bio pobjegao vuk

Donosimo nikad objavljeni video neuspješnog pokušaja hvatanja vuka: 'Odeee'

Priča o eutanaziji lavice u Zoo vrtu Osijek, o čemu je Telegram jučer pisao, nije jedini skandal koji se unatrag godinu dana dogodio u toj radnoj jedinici osječke komunalne tvrtke UNIKOM. Prošlog prosinca iz Zoo vrta pobjegla je vučica, a Telegram je došao u posjed dosad neobjavljenih snimki tog događaja.

Vučica, stara oko godinu dana, iz osječkog Zoološkog vrta pobjegla je sredinom prosinca prošle godine i kako su tada objavili mediji, dogodilo se to tijekom hranjenja. Navodno se provukla kroz rupu u ogradi kaveza, kroz koju se ranije provlačila lisica. Na Telegramovoj snimci tog događaja čuju se prilično uspaničeni glasovi timaritelja koji vide vučicu u bijegu, ali ne mogu ništa učiniti da je zaustave.

Stanovnici upozoreni na oprez

Osječki Zoološki vrt nalazi se na lijevoj obali Drave, pa nije postojala opasnost da vučica dođe u grad. Mogla je to jedino da je preplivala rijeku, no s obzirom na to da je u blizini zoološkog vrta šuma, odlučila se na bijeg u tom pravcu. Ali, u neposrednoj blizini je prigradsko naselje Tvrđavica pa su stanovnici upozoreni na oprez i bili zamoljeni da dojave ukoliko zapaze odbjeglu vučicu.

Za razliku od priče o eutanaziranoj lavici prošle subote, ova s vučicom imala je sretan završetak. Nakon tri dana provedenih u bijegu mlada vučica pronađena je kod mjesta Torjanci, na samoj granici s Mađarskom, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Osijeka.

Ondje su je opazili i okružili lovci, motreći je tri sata dok iz Osijeka nije stigao rukovoditelj Zoološkog vrta Denis Vedlin koji je iz specijalne puške ispalio omamljujuće sredstvo pa je vučica ubrzo uhvaćena i prevezena u Zoo. Da nije bilo protuemigrantske ograde koju su Mađari podigli duž cijele granice, vjerojatno bi završila u toj državi.

Dva ozbiljna incidenta

Telegram je dobio i snimke na kojima se vidi kako timaritelji Zoo vrta, nakon što su uočili bijeg, vozilom pokušavaju uhvatiti vučicu, ali i snimku žičanu ograde vučjeg kaveza kroz koju se vjerojatno provukla.

Inače, osječki Zoo vrt osnovan je prije 65 godine, u siječnju 1955., a na svojim internetskim stranicama hvali se podatkom kako je površinom (prostire se na 11 hektara) najveći u Republici Hrvatskoj. Do 1966. godine djelovao je kao samostalna ustanova, a tada ulazi u sastav Komunalnog poduzeća Osijek, današnjeg UNIKOM-a.

No, kako Telegram saznaje od osoba bliskih toj gradskoj tvrtki, razmišlja se da Zoo vrt Osijek ponovno postane samostalna ustanova, jer je očito da sadašnje rješenje, s obzirom na dva ozbiljna incidenta u manje od godinu dana, nije najbolje.

Nastavite čitati