Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Vjeko je u kolicima zbog multiple skleroze. Samo si želi mali lift kojim će opet moći van iz kuće

Vjeko Mutavčić je 27-godišnjak iz Varaždina, supruga je u njegovo ime pokrenula crowdfunding kampanju

FOTO: Privatni album

Vjeko Mutavčić je 27-godišnjak iz Varaždina koji boluje od multiple skleroze. Prije gotovo dvije godine završio je u invalidskim kolicima. Otada ne može samostalno izaći iz svog doma. Iako se iz stana na trećem katu liftom može spustiti dolje, pred njim se tada do izlaza nađe nepremostivih osam stepenica. Stvar koja bi ga mogla vratiti u život, među ljude, košta oko 78 tisuća kuna. Radi se o nekoj vrsti malog lifta, odnosno koso-podiznoj električnoj platformi.

No, Vjeko i njegova supruga Petra nemaju taj novac. Zato je ona sad pokrenula crowdfunding kampanju na Gogetfunding kojom prikuplja novac za platformu, ili kako ona kaže – Vjekinu slobodu i neovisnost.

Novi život u Varaždinu

Vjeko od multiple skleroze boluje od svoje 18. godine, kao i Petra. Podrijetlom Slavonac, svoju je suprugu Varaždinku upoznao na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Upoznali su se preko prijatelja. Oboje su već tada imali dijagnozu, ali su oboje bili pokretni.

Po završetku fakulteta doselili su u Varaždin. “Njena mama je do tada iznajmljivala stan, a onda nam je ponudila da u njega uselimo”, priča nam 27-godišnjak koji je danas s Petrom u braku oko dvije godine.

Oboje su se u Varaždinu i zaposlili. Petra na pola radnog vremena, a Vjeko kao stručni suradnik u jednoj županijskoj instituciji. Bili su, kažu, sretni i mirni, dok se nisu zaredali loši događaji.

Vjeko i Petra Privatni album

Kako je završio u kolicima

Vjeko je, objašnjava nam, početkom 2019. morao prestati uzimati lijek, koji mu je počeo i štetiti zdravlju. Kako ga zbog komplikacija nije mogao brzo zamijeniti drugim završio je u invalidskim kolicima. Ove godine u ožujku je ostao i bez posla. “Poslodavac mi je dao otkaz pod izgovorom da mi ne može osigurati uvjete rada”, priča nam. Smatrajući se diskriminiranim kao osoba s invaliditetom, Vjeko je poslodavca tužio.

No, dok čeka rješenje tog problema, novca za ono što bi mu omogućilo normalno kretanje nema. Kako bi pomogla svom suprugu Petra je odlučila pokrenuti kampanju i prikupiti novac za električnu koso-podiznu platformu. “Raspitali smo se i u jednoj zagrebačkoj tvrtki su nam rekli da nam je za tu platformu i instalaciju potrebno 78.100 kuna. Grad Varaždin je rekao da će nam donirati 20 tisuća kuna, pa nam je falilo još pedeset. I Petra se odlučila za kampanju”, opisuje nam Vjeko, dok hvali suprugu.

Bitka za neovisnost

“Ona isto boluje od multiple skleroze no pokretna je i puno mi pomaže, obavlja sve poslove po kući i puno mi znači. Unatoč svemu, mi smo ekstremno sretni u životu i ništa nam ne bi pomoglo da nema te sreće koju imamo”, opisuje Vjeko. Ponekad im, kaže, dođe netko u posjet pa uz njihovu pomoć izađu.

“Kad netko dođe, onda me spušta tih osam stepenica i podiže natrag stepenicu po stepenicu kad se vraćamo. Jednom tjedno je dolazio jedan mladić iz Društva za multiplu sklerozu. Jučer je, recimo, bio Petrin otac, ali mi bismo voljeli da to možemo sami, da budemo neovisni i da nam nitko ne mora pomagati”, govori nam Vjeko.

Zato on i Petra pozivaju sve one koji mogu da mu pomognu da vrati svoju slobodu, donirajući na stranici Gogetfunding novac za jednu električnu koso-podiznu platformu kojom bi prešao tih nepremostivih osam stepenica i imao kvalitetniji život.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više