Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Vjerojatno niste znali da vam tijelo može reagirati kad vam netko nedostaje. Možda prepoznate neke od simptoma

Pokazalo se da što više vremena s nekime provodimo, naše DNK postaju sličnije

Pretty frustrated girl in bed with laptop at night. Vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Gledate stare fotografije, slušate stare poruke, buljite u telefon očekujući poruku, to je tek nekoliko stvari koje radite kada vam nedostaje vaš partner. Mentalni i emocionalni simptomi čežnje za nekime mogu biti očiti, ali jeste li znali da i tijelo može reagirati kada vam netko tako jako nedostaje?

Kad nam je netko blizak, formiramo i emocionalnu bliskost. Prvo na što pomislimo kada se budimo i zadnje na što mislimo kada liježemo je ta bliska osoba. Nema boljeg osjećaja od toga da smo duboko emocionalno povezani sa drugom osobom. Partner postaje dio nas i kada ga nema osjećamo da nam nešto nedostaje i da nismo potpuni. Pokazalo se da što više vremena s nekime provodimo, naše DNK postaju sličnije. Dakle, kada osoba nije s nama, ne nedostaje nam samo psihološki – ona nedostaje i našem DNK. A ovo su neki od tjelesnih znakova da nam netko neizmjerno nedostaje:

1. Problemi spavanja

Okrećete se u krevetu i ne možete zaspati bez obzira na to koliko ste umorni. Ovo je jedan od glavnih tjelesnih znakova da vam nedostaje partner. Studija sa sveučilišta Florida, iz 2105.godine, pokazala je da mozak kada smo osamljeni luči norepinefrin. Kada se to događa, prilično je teško za mozak i tijelo da se isključe kako bi se mogli odmoriti. Druga studija koju je provela psihologinja Lisa Diamond sa sveučilšta Utah otkrila je da su parovi koji su bili odvojeni četiri do sedam dana imali blage simptome, poput poremećaja spavanja, kao posljedicu povećanja hormona stresa.

2. Bolovi u želucu

Kad partner ode na dulje vrijeme, kraće ili zauvijek, možete početi osjećati mučninu. Potpuno je prirodno početi osjećati simptome tjeskobe koja se može iskazati grčevima u želucu, žgaravicom, mučninom jer mozak ima velikog utjecaja na zdravlje crijeva.

3. Brže lupanje srca i visok talk

Još jedan česti simptom čežnje za nekime odnosi se na krvožilni sustav. Emocionalni stres može potaknuti osjećaj da ste u opasnosti i tijelo se priprema za sve što je potrebno za preživljavanje. Adrenalin koji se luči, može uzrokovati brže otkucaje srca i viši tlak.

4. Problem fokusiranja

Pokušavate se koncentrirati na rješavanje radnog zadatka ili čitanje. Odsutnost partnera može biti kriva što vam to nikako ne polazi za rukom. To se posebno dešava u početku veze. U toj fazi smo toliko zaokupljeni drugom osobom da ona postaje glavni fokus. Lišeni prisutnosti partnera, još više o njemu mislimo.

Kako si pomoći?

Postoje različiti načini na koje nam partner može nedostajati, mentalno, emocionalno i tjelesno. Psiholozi savjetuju, ako vam partner tako jako nedostaje, čitajte neki časopis, radite stvari koje volite i za koje niste imali vremena, družite se s prijateljima koje niste vidjeli u posljednje vrijeme, pogledajte televizijske emisije koje ste propustili. Potpuno je normalno da vam partner fali, koliko god tjelesni znakovi bili neugodni, možda vam pokazuju da se radi o velikoj ljubavi. Ako imate simptome depresije ili osjećate da vam fizički simptomi ometaju sposobnost da vodite sretan i zdrav život, konzultirajte se sa stručnajkom da biste našli načine kako se s time nositi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više