Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Vlada odlučila: učitelji ipak mogu raditi od kuće

No, ravnatelji osnovnih škola morat će organizirati prihvat najmlađe djece koju roditelji tijekom dana ne mogu zbrinuti

FOTO: Sandro Lendler

Školski sindikati od početka tjedna apelirali su na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak i Vladu da povuku odluku o tome da učitelji i dalje moraju dolaziti u školsku ustanovu i s radnih mjesta obavljati svoje dnevne obveze u nastavi na daljinu. Smatrali su kako je nepotrebno zaposlenike izlagati povećanom riziku od zaraze koronavirusom. Na tom je tragu na sjednici Vlade Republike Hrvatske upravo usvojena odluka o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama, kao i redovni rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja te uspostava nastave na daljinu.

Prema toj odluci, koja stupa na snagu danom donošenja (dakle danas), ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na način da se nesmetano odvija nastava na daljinu. Pritom su ravnatelji osnovnih škola dužni organizirati rad svojih škola na način da se osigura prihvat djece koja pohađaju razrednu nastavu (od 1. do 4. razreda) u slučajevima kad su oba roditelja djeteta zaposlena i kod kojih ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece.

Tijekom dana stižu dodatne upute svim školama i visokim učilištima

Isto vrijedi i za ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja – vrtiće. Ravnatelji vrtića također su dužni organizirati rad ustanova na način da se osigura prihvat djece u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece.

Ministrica Divjak tijekom dana će poslati i dodatne upute po tom pitanju svim školama i visokim učilištima u Hrvatskoj. “Svi oni koji će raditi od kuće imat će obvezu rada u sustavu za poučavanje na daljinu, kako bismo za naše učenike osigurali što nesmetaniji nastavak obrazovanja. Što se nastave na daljinu tiče, sve ide po planu kako na televizijskim programima tako i online. Prema najnovijim informacijama imamo oko 1100 prijava na online platforme po minuti, što znači da su upute koje smo dali urodile plodom”, objavila je Divjak ranije danas na Facebooku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više