Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Vlasnica doma koju bivše radnice optužuju da drogira i veže štićenike: 'Podmeću mi, to su radile i u Njemačkoj'

Danas je inspekcija obavila nadzor doma, a policija istražuje objavljene fotografije

“Sve je prošlo u najboljem redu”, rekla nam je Dijana Pavičić, vlasnica Obiteljskog doma za starije i nemoćne u Mošćenici nakon što ju je danas posjetila inspekcija Ministarstva.

Mediji su jutros objavili priču bivših djelatnica doma koje vlasnike teško optužuju za nehumano ponašanje prema štićenicima, pri čemu su navodile drogiranje štićenika i vezivanje za krevete. Jedna od bivših djelatnica objavila je i užasnu fotografiju nage štićenice koja je bila vezana za krevet, s prljavštinom oko nje. Zbog te fotografije policija provodi i istragu.

Kako je izgledala današnja inspekcija?

Pavičić smo danas dvaput zvali. Prvi put nam je kazala kako joj je upravo u dom stigla inspekcija Ministarstva rada i socijalne politike, dala kratku izjavu te obećala javiti se kasnije. Sada kada je inspekcija završila ispričala je kako njihov današnji posjet izgledao. “Kad sam ih vidjela, prvo sam pomislila da su novinari, ali kad sam shvatila da su inspektori obradovala sam im se više nego rođenoj majci. Bili su kod nas od 9 do 14 sati, pregledali su sve prostorije i knjige, razgovarali s korisnicima dok su nas tražili da izađemo. I sve je prošlo u najboljem redu, nikakvih zamjerki nisu našli”, priča nam Pavičić.

Kaže da su inspektori razgovarali sa sedam korisnika među kojima je bila i gospođa sa sporne fotografije. “Ja sam dobila njihov zapisnik i po njemu svi uvjeti koje trebamo zadovoljiti su zadovoljeni. Pregledavali su sve sobe, otvorila sam im sve i garažu za koju su bivše radnice tvrdile da su u njoj smješteni korisnici. Inspektor je to sve slikao i sve je u redu. Pregledali su knjige za lijekove, terapije i sve je uredno, kao što su i ugovori o radu”, opisuje Pavičić za Telegram.

Inspektori na policiji i prijetnje

Kaže da su inspektori potom otišli na policiju kako bi dali izjave jer se provodi istraga vezana uz objavu fotografije. Govoreći o samom domu kazala nam je da je u njemu trenutno deset štićenika, da se jedna gospođa od ranije zbog zdravstvenih problema nalazi u bolnici, a da je jednu štićenicu odvela obitelj nakon objavljenih fotografija. U samoizolaciji im je, kaže, jedna osoba za koju još čekaju testiranje, dok su sve druge bile asimptomatske i s izolacijom su završile 27. studenoga.

Tvrdi da je njezina obitelj zaprimila brojne prijetnje nakon optužbi bivših zaposlenica. “Dobivam poruke u inbox da će me linčovati, da ću dobiti metak u čelo. Imam sina koji ne izlazi iz kuće. Ni ne smijemo izaći, sve sam poruke danas i inspektoru pokazala. Pa mi nikad nikakvih problema nismo imali”, uvjerava nas Pavičić, te dodaje kako su već duže vrijeme privatnici.

Najavljuje tužbe

Kaže i kako su joj se javili ljudi koji poznaju njegovateljicu koja ih je optužila. Ranije je, ističe, radila u Njemačkoj. “Oni mi daju podršku. Napisali su mi da je to isto radila i ondje, da je slikala ljude u domovima. Sad je fotografirala jednu našu štićenicu da joj kao dokaže da nema izmeta na stražnjici i da je čista. Pa zamislite to, tko to radi”, govori Pavičić te nakon istrage policije najavljuje tužbe protiv bivših djelatnica za klevetu i štetu koje su joj, kaže, nanijele.

“Ma ja neću stati dok ih god ne vidim u zatvoru, dok iza rešetaka ne vidim obje. Al’ sad mi je baš drago da je inspekcija bila i da vama novinarima sve mogu dokazati”, zaključuje te nam obećava zapisnik inspekcije na uvid.

Što kaže Ministarstvo?

Nakon razgovora s Pavičić na upite su nam odgovorili i iz nadležnog Ministarstva. Potvrdili su da su danas bili u nadzoru u Mošćenici, no rezultate zasad nisu poslali. No, proslijedili su nam rezultate nadzora provedenog prije nekoliko dana, 26. studenog. Navode kako je tada utvrđeno da u Mošćenici ispunjavaju uvjete za pružanje socijalnih usluga smještaja za 20 korisnika, a kojih je na taj dan bilo 12.

“Tijekom nadzora u studenome, u neposrednom razgovoru s inspektorima, korisnici doma su izrazili zadovoljstvo uslugama smještaja, a o korisnicima je skrbila vlasnica obiteljskog doma Dijana Pavičić, koja ima završen tečaj za njegovateljicu. Gospođa Pavičić je tada, u razgovoru s inspektorima Ministarstva izjavila kako su nedugo prije nadzora dvije radnice (medicinska sestra i njegovateljica) otkazale ugovor o radu (jedna u listopadu i druga sredinom studenoga) te da je u postupku pronalaska novih radnika, što je dokazala i naknadno dostavljenom dokumentacijom”, stoji u nalazu u kojem se navodi kako su Pavičić tada naredili dodatno zapošljavanje radnika.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više