Vodeći američki imunolog kaže kako su tri mjesta, koja često posjećujemo, posebno rizična
Kaže da bi zbog korone teretane, kafiće i restorane trebalo izbjegavati još neko vrijeme
Dr. Anthony Fauci, vodeći američki imunolog i specijalist za zarazne bolesti, istaknuo je tri mjesta na kojima postoji najveći rizik širenja COVIDA-19, prenosi Health. “Na web stranici Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, prikazane su različite vrste situacija koje nose najveći rizik prijenosa bolesti” kaže dr Fauci.
Radi se o teretani, kafićima i restoranima u zatvorenom. Na ovim mjestima može biti veliki broj ljudi, a to potencijalno nosi visoku razinu zaraze. Prema izvješću CDC, 7.8 posto ljudi koji su imali pozitivne testove bilo je u teretani u posljednja dva tjedna, a 6.3 posto bilo je negativno.
Ljudi teže dišu i dijele opremu
Dr Fauci objašnjava da u teretanama ljudi teže dišu, izbacuju potencijalno zarazne kapljice u zatvoreni prostor koji nema filtraciju za ubacivanje zraka izvana. U teretani ljudi dijele opremu, a na zajedničkim površinama mogu se nalaziti klice.
U studiji objavljenoj početkom ove godine u časopisu Sports Health, znanstvenici su našli bakterije otporne na antibiotike, virus gripe i druge patogene na oko 25 posto površina u četiri različita sportska objekta. Neke teretane potiču korisnike da dok vježbaju nose maske ali kada se ljudi znoje i teže dišu, veliko je iskušenje maknuti masku.
Opasni su i restorani
CDC kaže da je 8.5 posto ljudi koji su odlazili u kafiće bilo pozitivno, dok ih 5 posto ima negativne rezultate. Kafići su važno mjesto širenja zaraze, osobito u područjima gdje je visoki stupanj širenja.
Izvješće CDC otkriva da je 40.9 posto ljudi s dijagnozom COVID-19 jelo u restoranu u posljednja dva tjedna, u usporedbi s 27.7 posto negativnih. Problem je kada jedete u zatvorenom, u području gdje je visoki stupanj zaraze. Krivac je recirkulirajući zrak u zatvorenome prostoru.
Stručnjaci savjetuju da se prate brojke o zarazi u zajednicama i da se ako se broj poveća, pričeka sa odlaskom u teretanu. Savjetuju i odlazak u kafiće izvan uobičajenog vremena.