Vodeći američki imunolog kaže kako su tri mjesta, koja često posjećujemo, posebno rizična

Kaže da bi zbog korone teretane, kafiće i restorane trebalo izbjegavati još neko vrijeme

Woman and man doing various sports exercises in gym. Fitness indoor workout vector concept. Gym and fitness sport training, woman man workout or exercise illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Dr. Anthony Fauci, vodeći američki imunolog i specijalist za zarazne bolesti, istaknuo je tri mjesta na kojima postoji najveći rizik širenja COVIDA-19, prenosi Health. “Na web stranici Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, prikazane su različite vrste situacija koje nose najveći rizik prijenosa bolesti” kaže dr Fauci.

Radi se o teretani, kafićima i restoranima u zatvorenom. Na ovim mjestima može biti veliki broj ljudi, a to potencijalno nosi visoku razinu zaraze. Prema izvješću CDC, 7.8 posto ljudi koji su imali pozitivne testove bilo je u teretani u posljednja dva tjedna, a 6.3 posto bilo je negativno.

Ljudi teže dišu i dijele opremu

Dr Fauci objašnjava da u teretanama ljudi teže dišu, izbacuju potencijalno zarazne kapljice u zatvoreni prostor koji nema filtraciju za ubacivanje zraka izvana. U teretani ljudi dijele opremu, a na zajedničkim površinama mogu se nalaziti klice.

U studiji objavljenoj početkom ove godine u časopisu Sports Health, znanstvenici su našli bakterije otporne na antibiotike, virus gripe i druge patogene na oko 25 posto površina u četiri različita sportska objekta. Neke teretane potiču korisnike da dok vježbaju nose maske ali kada se ljudi znoje i teže dišu, veliko je iskušenje maknuti masku.

Opasni su i restorani

CDC kaže da je 8.5 posto ljudi koji su odlazili u kafiće bilo pozitivno, dok ih 5 posto ima negativne rezultate. Kafići su važno mjesto širenja zaraze, osobito u područjima gdje je visoki stupanj širenja.

Izvješće CDC otkriva da je 40.9 posto ljudi s dijagnozom COVID-19 jelo u restoranu u posljednja dva tjedna, u usporedbi s 27.7 posto negativnih. Problem je kada jedete u zatvorenom, u području gdje je visoki stupanj zaraze. Krivac je recirkulirajući zrak u zatvorenome prostoru.

Stručnjaci savjetuju da se prate brojke o zarazi u zajednicama i da se ako se broj poveća, pričeka sa odlaskom u teretanu. Savjetuju i odlazak u kafiće izvan uobičajenog vremena.