Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Vodeći nutricionisti tvrde kako nas zdrava hrana zapravo deblja. Konkretno misle na ovih 9 stvari

Zdrava hrana može sadržavati skrivene kalorije koje uzrokuju debljanje

ZADNJA IZMJENA: lip 27, 2015
Foto: Sonny Abesamis

Vodeći nutricionisti upozoravaju da zdrava hrana poput juhe, sushija i kruha bez glutena sadrži skrivene kalorije koje mogu biti uzrok debljanja. Većina ove hrane je nezdrava i izaziva žudnju za šećerom, pad energije i dobijanje na težini.

Tofu sadrži samo 94 kalorije po porciji. Sušeno voće može imati i osam puta više kalorija nego svježe, a sushi može isto tako sadržavati visoke količine šećera zbog kojeg ćete žudjeti za hranom već nakon jednog sata.

Zbog toga, držite se smoothija od povrća koji nemaju dodane šećere, prigrizite svježe voće i provjerite koliko kalorija sadrži vaš sushi. A ovo je 9 zdravih stvari koje bi vas, ako ih ne jedete pametno, zapravo mogle udebljati.

1. Smoothiji

Smoothie samo od voća ima puno šećera
Smoothie samo od voća ima puno šećera kamilica/Flickr

NE: Voćni smoothiji doista mogu sadržavati velike količine šećera pa ćete opet za sat vremena biti gladni.

DA: Umjesto toga uzmite smoothie od povrća u kojem je barem 80 posto povrća, a ostalih 20 posto treba sadržavati voće zbog boljeg okusa.

2. Jogurt

NE: Mislimo da su u jogurti dobri za nas, zdravi i niskokalorični, ali i tu moramo biti oprezni. Iako na njima piše da imaju samo 1 posto ili 0,5 posto masnoće, oni mogu sadržavati puno šećera.

DA: Pokušajte naći prirodni jogurt i malo ga učinite ukusnijim dodavanjem zdravih sjemenki (npr. chia) i bobičastog voća. To će mu dodati teksturu, a bit će još zdraviji.

3. Hrana bez glutena

3654291109_60c67f9471_o
Bezglutensko ne znači da je dijetno Betty Crocker Recipes/Flickr

NE: Mnogi misle da ako piše bez glutena da je to dobro za zdravlje. To nije nužno istina. Bezglutenska hrana važna je za neke ljude ali to ne znači da treba ignorirati sastojke.

DA: Provjerite popis sastojaka kao što biste to učinili kod svake druge hrane jer još uvijek udio šećera može biti visok.

4. Orašasti plodovi

NE: Obično čitamo kako su orašasti plodovi za nas dobri i koje koristi za imaju za zdravlje. To je istina, ali obično zaboravljamo da je važna i veličina porcije, a to obično nije više od 6 komada. To bi trebalo biti dovoljno da spriječimo glad i da budu korisni za zdravlje bez da brinemo koliko smo kalorija unijeli.

DA: Pokušajte zato jesti one orašaste plodove od kojih imate najviše koristi, poput oraha. Oni sadrže veliku količnu omega 3 masnih kiselina koje su važne za funkciju mozga.

5. Energetske pločice

14762669744_a25844fbc4_o
Energiju nam daju gomilom šećera Sonny Abesamis

NE: Energetske pločice napravljene su baš za to, da nam daju energiju. Na žalost, mnoge od njih daju nam energiju sa velikom količinom šećera koju sadrže. To će podignuti razinu energije vrlo brzo, ali ubrzo će uslijediti njen pad, otprilike nakon jednog sata, što nije baš idealno. Opet ćemo biti gladni.

DA: Pokušajte naći proteinske energetske pločice koje su zdrave i ukusne, a pritom uzmite u obzir da puno onih sportskih nije zdravo.

6. Juhe

NE: Studije su pokazale da nas konzumiranje hrane u tekućem obliku drži sitima dulje vrijeme, ali pazite da jedete pravu juhu. Juhe u limenkama imaju velike količine soli i šećera. Izbjegavajte krem juhe.

DA: Najbolje bi bilo da juhu kuhate sami. Bilo da pripremate povrtnu ili mesnu juhu dodajte začine da bude ukusnija. To je vrlo brz, zdrav i potpun obrok.

7. Sushi

2445645777_fe60946719_o
Bijela riža podiže nivo šećera u krvi Carito Orellana/Flickr

NE: Poneki sushi može biti dobar, ali to treba znati. Sushi isto tako može biti jelo puno ugljikohidrata sa vrlo malo bjelančevina pa ste brzo gladni i još više žudite za hranom.

Riža koja se u sushiju upotrebljava je bijela riža koja podiže nivo šećera u krvi. Često je sushi vrlo slan sa slanim soja umakom. Ne jedite tempuru jer je to hrana pržena u biljnom ulju i soja umaku.

DA: Da bi jeli zdraviji sushi, držite se sashimija i smeđe riže, i budite sigurni da sadrži dobre bjelančevine kao što ih sadrže losos ili tuna. Ako uzimate salatu od morske trave pazite da je bez natrijevog glutamata (MSG) koji se često dodaje za poboljšanje okusa ,a zna izazvati glavobolje.

8. Sušeno voće

NE: Obično nas sušeno voće ponese da pojedemo više nego što bi pojeli svježeg voća. Treba imati na umu da je sušeno voće kao i priprodno, ali sa isušenom vodom pa će pakiranje sadržavati 5 do 8 puta više kalorija i šećera nego voće koje je svježe.

DA: Jedite pažljivo ali uvijek vam je bolja opcija svježe voće.

9. Tofu

IMG_1291
Važno je kako ga pripremate Michael Rucci/Flickr

NE: Krcat kalcijem, bjelančevinama i željezom, tofu je nisko kalorični dijetetski proizvod koji ima samo 94 kalorije. Koji je onda problem? Tofu poprima okus umaka u kojem ga pripremate i nemojte ni pomišljati da ga pržite jer kocke tofua upijaju velike količine ulja pa to poništava mali broj kalorija koji tofu inače ima.

DA: Pokušajte ga spremati na pari, za okus dodajte nekoliko kapi ulja sezama ili četvrtinu žličice sojinog umaka, ili dodajte čili, džumbir ili luk da vam okus bude puniji.

Eva Benedik
Telegram autor
1658 članaka Više o autoru
Više s weba