Volite da su vam kava i čaj jako vrući? To je problem; stručnjaci kažu da povećava rizik karcinoma jednjaka

Problematičan je napitak topliji od 60 stupnjeva celzijusa

Red coffee mug with steam in flat design style. Vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Puno ljudi započinje dan ispijanjem vruće šalice čaja. Ali oni koji piju iznimno vrući čaj, mogu udvostručiti rizik karcinoma jednjaka, tvrdi nova studija o kojoj javlja CNN. Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji vole da im je napitak topliji od 60 stupnjeva celzijusa i dnevno piju više od 7 decilitara vruće tekućine, oko dvije velike šalice, imaju 90 posto veći rizik karcinoma jednjaka u usporedbi s osobama koje piju tekućine niže temperature. Studija je pratila više od 50 tisuća ljudi u sjeveroistočnoj pokrajini Irana, Golestanu.

Na Bliskom Istoku i u Rusiji, čaj se pije iz samovara koji vodu konstantno održava vrućom. Prijašnje je istraživanje pronašlo vezu između vrućeg čaja i karcinoma jednjaka. Ova najnovija studija, objavljena jučer u časopisu International Journal of Cancer, je prva koja ukazuje na baš određenu temperaturu napitka, kažu autori.

Ponavljane iritacije bilo koje površine tijela povezane su s karcinomom

Karcinom jednjaka je osmi najčešći karcinom na svijetu, vrlo često smrtan i godišnej ubije oko 400 tisuća ljudi. Često je uzrokovan ponovljenom iritacijom ezofagusa zbog pušenja, alkohola, želučanog refluksa i možda vrućih napitaka. Jednjak je duga cijev kroz koju progutana hrana i tekućina prolaze do želuca.

Znanstvenici kažu da ništa prevruće nije dobro. Trauma vjerojatno izaziva promjene na stanicama koje vode do karcinoma. Ponavljane iritacije bilo koje površine tijela povezane su s većim rizikom karcinoma. Opekotine od sunca mogu izazvati karcinom, pušenje povećava šanse za karcinom pluća, a puno vrele hrane i pića doprinosi povećanju rizika karcinoma.