Volite da su vam kava i čaj jako vrući? To je problem; stručnjaci kažu da povećava rizik karcinoma jednjaka
Problematičan je napitak topliji od 60 stupnjeva celzijusa
Puno ljudi započinje dan ispijanjem vruće šalice čaja. Ali oni koji piju iznimno vrući čaj, mogu udvostručiti rizik karcinoma jednjaka, tvrdi nova studija o kojoj javlja CNN. Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji vole da im je napitak topliji od 60 stupnjeva celzijusa i dnevno piju više od 7 decilitara vruće tekućine, oko dvije velike šalice, imaju 90 posto veći rizik karcinoma jednjaka u usporedbi s osobama koje piju tekućine niže temperature. Studija je pratila više od 50 tisuća ljudi u sjeveroistočnoj pokrajini Irana, Golestanu.
Na Bliskom Istoku i u Rusiji, čaj se pije iz samovara koji vodu konstantno održava vrućom. Prijašnje je istraživanje pronašlo vezu između vrućeg čaja i karcinoma jednjaka. Ova najnovija studija, objavljena jučer u časopisu International Journal of Cancer, je prva koja ukazuje na baš određenu temperaturu napitka, kažu autori.
Ponavljane iritacije bilo koje površine tijela povezane su s karcinomom
Karcinom jednjaka je osmi najčešći karcinom na svijetu, vrlo često smrtan i godišnej ubije oko 400 tisuća ljudi. Često je uzrokovan ponovljenom iritacijom ezofagusa zbog pušenja, alkohola, želučanog refluksa i možda vrućih napitaka. Jednjak je duga cijev kroz koju progutana hrana i tekućina prolaze do želuca.
Znanstvenici kažu da ništa prevruće nije dobro. Trauma vjerojatno izaziva promjene na stanicama koje vode do karcinoma. Ponavljane iritacije bilo koje površine tijela povezane su s većim rizikom karcinoma. Opekotine od sunca mogu izazvati karcinom, pušenje povećava šanse za karcinom pluća, a puno vrele hrane i pića doprinosi povećanju rizika karcinoma.