Život

Vremena su tako šašava da je Reuters morao ozbiljno objaviti: ‘Ne, žice u maskama nisu 5G antene’

Videi koji kruže internetom imaju toliko sumanute teorije da su morali reagirati

Passengers wearing a face mask and maintaining social distancing in the bus. Passengers will get access to sanitizer and mask is compulsory.
Coronavirus outbreak, Kathmandu, Nepal - 16 Jul 2020,Image: 543796199, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

U moru raznih teorija zavjere, društvenim medijima diljem svijeta u posljednje vrijeme šire se i videi s tvrdnjama kako su žice koje se nalaze unutar medicinskih maski, ustvari antene za 5G mrežu. Naravno, takva tvrdnja je netočna, a njome se nedavno bavio i Reuters. “Da, zaista. Ubojita 5G antena nalazi se u maskama koje nam govore da ih moramo nositi. Mi smo izvadili ovo iz maske, što je 5G antena”, prilično nesuvislim riječnikom tvrdi narator u jednom od videa koji kruže Facebookom.

“Kažu vam da nosite maske iznad vašeg nosa, kako bi ste mogli udisati preko antene, a sve to vam ide direktno u mozak i uništava ga. Kako su govorili da ubijamo ljude u Prvom i Drugom svjetskom ratu, sada govore da to radimo kroz antene, kroz 5G. 5G je nova sadašnjost. Ovo je jedan od načina i mehanizama koji koriste za ubijanje nas koji trčimo van kuće i nosimo maske i vjerujemo u sustav”, govori muškarac u videu. Potom savjetuje da ljudi nose svoje maske, a ne medicinske. Naravno, videi su u međuvremenu označeni kao fake news.

Metalna pločica služi drugoj svrsi

Međutim, metalna pločica koja se nalazi u medicinskim maskama služi drugoj svrsi. Reuters je kontaktirao 3M, jednu od najvećih kompanija koja između ostalog proizvodi i maske, kako bi pojasnili o čemu se radi. Glasnogovornica kompanije je tako objasnila da se metalna pločica koristi za oblikovanje oko oblika nosa, kako bi što bliže i bolje ležala na licu. (Usput, možda bi bilo zgodno da ovi savjeti dođu do gradonačelnika Milana Bandića koji danima zabavlja Hrvatsku svojim pokušajima stavljanja maske).

Isto je objasnila i dr. April Baller iz Svjetske zdravstvene organizacije, u videu kojim se objašnjava kako pravilno nositi masku. “Pronađite koja je gornja strana maske. To je najčešće dio gdje se nalazi metalna pločica”, kaže. Potom postavlja masku na lice, te kaže “pritisnite lagano na metalnu pločicu, kako bi se ona oblikovala oko vašeg nosa”.

Već su pobili neke druge teorije o 5G

Jedan od ravnatelja centra za epidemiologiju i kontrolu zaraznih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, Seto Wing Hong, isto je objasnio i u svojem videu za Bloomberg. Pokazivajući na vrh maske, Wing Hong tako kaže: “Vidite li ovo ovdje? Ovaj mali komadićak metala? To znači da morate taj dio maske staviti prema gore. Zašto? Kada ju nosite, taj dio pristanite kako bi se maska oblikovala oko vašeg nosa, pa ju onda lagano pomaknete prema dolje”.

Premda antene za 5G mrežu mogu varirati u veličinama, Reuters je i ranije proveo provjere oko štetnosti 5G-a i nekih dezinformacija koje se šire internetom. Među njima su bile i tvrdnje kako je uzrok ove bolesti ustvari 5G, a ne koronavirus.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu