Život

Vrijeme je da se zabrinemo; na Lastovskom otočju pomrle su sve periske, zaštićena vrsta školjke

Stručnjaci su našli 550 periski i baš sve su bile mrtve

FOTO: Wikipedia

Iz Parka prirode Lastovsko otočje objavili su žalosnu vijest; u zaštićenom području više nema živih plemenitih periski. Radi se o strogo zaštićenom školjkašu iz porodice lepezastih školjki, a monitoring populacije proveo je Park prirode u suradnji s Društvom istraživača mora 20 000 milja, piše morski.hr.

Monitoring su obavljali na nekoliko lokacija u Parku koje su otprije bile poznate kao područja gdje se periske mogu vidjeti u većem broju. Naime, područje Parka prepuno je uvala koje su prekrivene sedimentom i morskim cvjetnicama, odnosno staništima koje periska često nastanjuje u velikom broju.

Pronađeno 550 mrtvih periski

Društvo 20 000 milja prvi je pomor službeno zabilježilo u svibnju ove godine na Elafitima, skupini otoka zapadno od Dubrovnika, a na Lastovu su bili u periodu od 25. do 28. listopada 2019. te su za monitoring posjetili, kažu, lokaciju Saplun koju zatvaraju otok Mladine te Veli i Mali Arženjak, uvalu Zaklopatica na sjeveru otoka Lastova, uvale Malo lago, Velo lago i Jurjevu luku na zapadnoj strani Parka, te područje Skrivene luke na južnoj strani Lastova.

Te lokacije detaljno su pročešljali, sve školjkaše su prebrojali i pregledali kako bi znali jesu li jedinke mrtve ili žive. Ukupno su pronašli 550 periski i sve su bile mrtve. Ostale su samo prazne ljušture koje uspravno stoje ukopane u sediment i sada služe kao sklonište hobotnicama i ribama.

Pomor se širi po Jadranu

Inače, periska je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a nalazi se u Prilogu 1. Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama. Osim toga ona je i pod strogom zaštitom prema Direktivi o staništima EU te se smatra ugroženom vrstom prema protokolima Barcelonske konvencije. Prvi masovni pomor plemenite periske zabilježen je 2016. godine u Mediteranu na istočnoj obali Španjolske, a za samo tri godine stigao je do Jadrana gdje se u nekoliko mjeseci proširio istočnom obalom Jadranskog mora.

Srećom, još uvijek postoje lokacije na Jadranu koje pomor nije zahvatio, pa tako stručnjaci iz Istre javljaju kako su njihove periske žive i zdrave, a nedavno je održan sastanak u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike na kojem je dogovoren Plan praćenja te je kao rezultat Ministarstvo pozvalo za pomoć sve zainteresirane građane da na adresu elektronske pošte [email protected] dojave lokalitete (po mogućnosti i geografske koordinate) na kojima su opazili periske, uključujući informacije o prisutnosti uginulih jedinki te fotografije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu