Život

Vrlo vjerojatno nakon zaključka nove studije više nećete htjeti podizati glas na svog psa

Kažnjavanja i vikanje ostavlja psihičke posljedice na psa

Cute corgi puppy cartoon icon, vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Novo istraživanje sugerira da nikada ne biste trebali vikati na psa niti ga kažnjavati na bilo koji drugi način. Kažnjavanje može dugotrajno negativno utjecati na psihičko stanje psa, piše Science Alert.

Rezultati studije pokazali su da su se psi obučavani metodom nagrađivanja osjećali puno bolje na kratkoročnoj i dugoročnoj razini, pišu znanstvenici u svome radu.

Averzivni trening ima negativne učinke na pse

Točnije, psi koji pohađaju treninge koji koriste averzivne metode iskazali su, tijekom treninga, ponašanje i držanje tijela vezano za stres, uz višu razinu kortizola nakon treninga i bili su pesimističniji kod izvršavanja zadataka kognitivne pristranosti.

Averzivni trening, pokazalo se, ima negativne učinke. On se prvenstveno provodi na policijskim i laboratorijskim psima, metodama davilicama, šokerima i sličnima.

Obučavani metodom nagrađivanja puno su hladnokrvniji

Pod vodstvom biologinje Ane Caterine Vierira de Castro sa sveučilišta Porto u Portugalu, međunarodni tim znanstvenika proveo je novu studiju na psima pratiocima. Životinje su regrutirane iz različitih škola za obuku terapijskih pasa u Portu, 42 psa iz škole koje kod treniranja koriste nagrade i 50 pasa iz škole koja koristi averzivni trening, poput vikanja, fizičke manipulacije i povodca.

Psi su kod averzivnih treninga pokazali stresno ponašanje, zijevanje i oblizivanje, a slina im je imala povišenu razinu kortizola. Psi koji su obučavani metodom nagrađivanja bili su puno hladnokrvniji i daleko manje su pokazivali stres, a imali su normalnije razine kortizola.

Rezultati pokazuju da averzivni trening nema prednosti nad treningom s nagradama i da nagradni trening puno više znači za sreću psa. Dobrobit pasa pratitelja, obučavanih averzivnim metodama, dovodi se u opasnost, zaključuje studija.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu