Život

Za borbu protiv korone, Europska komisija nabavlja 200 specijalnih robota. Koliko će ih dobiti Hrvatska?

Raspodjelit će ih temeljem epidemiološke situacije i iskazanog interesa

FOTO: PIXSELL

Kako bi pomogla europskim bolnicama, koje su pod velikim pritiskom zbog pandemije koronavirusa, Europska komisija je ovoga tjedna krenula u nabavku 200 robota za dezinfekciju bolničkih soba. Ti će strojevi, koji mogu dezinficirati standardnu sobu u roku od 15 minuta, u narednim tjednima biti isporučeni bolnicama diljem Europske unije.

Za robote, koji će biti kupljeni sredstvima EU-a, interes je iskazala i Hrvatska. Vlada je, kako doznajemo, od Bruxellesa zatražila 33 takva robota za hrvatske bolnice. No, koliko će ih doista biti dodijeljeno Hrvatskoj, ni u Vladi niti u Europskoj komisiji još uvijek ne žele govoriti.

Koliko robota trebamo

Da bi procijenili kolike su uopće potrebe za takvim strojevima, iz Komisije su prethodno konzultirali zemlje članice te proveli anketu kroz koju su bolnice mogle iskazati interes za robote. Pri raspodjeli robota, kažu nam u Komisiji, uzet će u obzir “epidemiološku situaciju, kao i potrebe koje su iskazale države” članice EU-a.

Iz Ministarstva zdravstva za Telegram su potvrdili da je Hrvatska “iskazala interes/potrebu prema Europskoj komisiji na nabavu 33 robota, za 33 akutne bolnice u Hrvatskoj”. O kojim je točno bolnicama riječ, ne otkrivaju.

Veliki interes bolnica

No, napominju da je Komisija prikupljala i prijedloge za selekcijske kriterije za odabir bolnica. “Mi smo kao prioritet naveli bolnice koje imaju akutne odjele infektologije (uži kriterij nacionalne bolnice s COVID odjelima)”, pojašnjavaju iz resora ministra Vilija Beroša, napominjući da još nemaju povratnu informaciju koje će kriterije Komisija primijeniti prilikom odabira bolnica.

Interes europskih bolnica za robote za dezinfekciju bio je vrlo velik. Prema informacijama resornog ministarstva, zainteresirano je oko 500 bolnica, a Komisija nabavlja 200 robota. Iz tog omjera može se zaključiti i da je vrlo teško očekivati da će u Hrvatsku doista stići 33 tražena stroja; izvjesno je da će ih ipak biti manje.

Troškove pokriva EU

Nabava 200 robota financirana je iz Instrumenta za hitnu potporu, koji trenutno služi da bi pomogao državama članicama da se lakše nose s pandemijom. Putem njega se financiraju različite aktivnosti, od kupnje medicinske opreme do prijevoza pacijenata iz matične države u drugu članicu. Za kupnju robota na raspolaganju je 12 milijuna eura.

Komisija je priopćila da su bolnice u većini država članica izrazile potrebu za robotima „koji dezinficiraju sobe za pacijente upotrebom ultraljubičastog svjetla te tako sprječavaju širenje virusa“. Postupkom upravlja osoba koja se nalazi izvan prostorije koja se dezinficira, kako bi se izbjeglo izlaganje UV svjetlu. Ovi roboti smanjuju rizik od zaraze, štite zdravstveno osoblje i štede dragocjeno vrijeme, ističu u Komisiji.

Nastavite čitati