Život

Za danas na snazi još neki alarmi, moguće poplave i jaka bura. Meteorologinja: 'Od sutra opet lijepo'

Narančasto upozorenje je za Slavoniju i Baranju, Istru, Velebitski kanal te Kvarner. Žuti alarm vrijedi za veći dio ostatka zemlje

FOTO: Vjekoslav Skledar/DHMZ

Tijekom vikenda su za cijelu Hrvatsku na snazi bila razna upozorenja zbog vremenskih uvjeta, a isto se nastavlja i danas. Sustav meteoalarma je izdao narančasto upozorenje za Slavoniju i Baranju, Istru, Velebitski kanal te Kvarner i Kvarnerić. Žuti alarm vrijedi za ostatak zemlje dok upozorenja nema tek za središnji i južni dio Dalmacije.

Narančasti alarm za Slavoniju i Baranju na snazi je zbog obilne kiše koja može pasti mjestimice, a koje bi moglo biti preko 40 milimetara po četvornom metru. Osim toga, mogući su i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Za područje Istre alarm je izdan zbog mjestimičnih olujnih udara bure koji podno južnog Velebita mogu biti i orkanski. Najjači udari vjetra mogu biti jači i od 120 km/h. Na području Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala udari bure mogu biti od 65 km/h do 95 km/h.

U Zagrebu moguća obilnija kiša, oko Splita olujni udari bure

Žuti alarm koji je izdan za kopnene dijelove Hrvatske vrijedi zbog lokalno obilnije kiše. Na području Zagreba to može biti preko 20 milimetara po metru četvornom, oko Karlovca preko 35 milimetara, a na području Gospića preko 30 milimetara po metru četvornom. Na obali je alarm izdan zbog olujnih udara bure koji na području Splita mogu biti jači od 65 km/h, na zapadnoj obali Istre do 75 km/h, na sjeveru Dalmacije do 85 km/h te do 75 km/h u središnjoj Dalmaciji.

O vremenskim uvjetima u danu pred nama smo razgovarali s meteorologinjom televizije N1, Teom Blažević, koja nam je rekla da je opasnost i dalje na visokom stupnju zbog vrtloga vlažnog i nestabilnog zraka koji je nad Hrvatskom.

Ispričala nam je kako on slabi, ali je problem to što je tlo već mjestimice zasićeno pa postoji opasnost od bujičnih i urbanih poplava, posebno u Slavoniji ali i na području Like. “Uglavnom u tim gorskim područjima i Slavoniji, osobito zapadnijoj, može biti lokalno obilnije oborine, ali prema kraju dana bi te oborine trebale postupno prestajati”, ispričala nam je Blažević.

Upozorenja meteoalarma za danas Screenshot: DHMZ

Od sutra počinje stabilizacija vremena, vraćaju se ljetne prilike

Osim toga, kazala nam je kako od popodneva, a osobito od sutra stiže jača anticiklona sa zapada Europe pa će se situacija stabilizirati. Prognozirala je da je vrlo malo oborine moguće i sutra, eventualno na istoku zemlje i u gorju pa dodala kako to uglavnom neće biti obilne količine. “Još danas je ovo kritično, za Slavoniju i Liku”, rekla nam je.

Istaknula je kako danas uz oborine, probleme na moru stvara i bura. “Na vjetar treba računati i u ostatku dana, a i na kontinentu može biti pojačanih naleta sjeverca i sjeveroistočnog vjetra”, kazala je. Kada se radi o danima pred nama zaključila je kako od sutra, a posebno od srijede ulazimo u period stabilnijeg vremena pri čemu ćemo se vratiti ljetnim prilikama.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu