Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Za dvije hrvatske regije izdan crveni meteoalarm, DHMZ upozorava građane: 'Izbjegavajte putovanja'

Snažan vjetar jučer je stvarao probleme diljem Hrvatske, u Splitu je sinoć bilo više od 40 intervencija

FOTO: Milan Sabic/PIXSELL/DHMZ

Nakon vrlo vjetrovite subote s olujnim vjetrom i na kopnu i na moru, nedjelja donosi smirivanje. No, još će ponegdje na Jadranu biti vjetrovito, objavio je Državni hidrometeorološki zavod. Tako je za Dalmaciju i područje podno Velebita za danas na snazi crveni meteoalarm. Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura, tijekom noći će ponovno pojačati.

“Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja”, apeliraju iz DHMZ-a.

Kaos i na kopnu i u Dalmaciji

Problema zbog snažnog vjetra u Dalmaciji je bilo i jučer. Splitski vatrogasci su u noći sa subote na nedjelju intervenirali više od 40 puta zbog polomljenih stabala i grana. Također, bilo je i nekoliko požara, izvijestili su jutros iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

“Naše intervencije su se uglavnom odnosile na uklanjanje slomljenih grana koja su padala na tlo ali i na vozila od kojih je nekoliko oštećeno,” rekao je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas. Nekoliko intervencija, dodao je, bilo je i na uklanjanju limova s krovišta kojim je zbog vjetra prijetio pad na tlo i ugrožavanje sigurnosti prolaznika. U Ulici Domovinskog rata vjetar je raznosio materijal odložen u kontejner te je to ugrožavalo promet vozila i prolazak pješak u toj ulici.

Olujni vjetar jučer je stvarao goleme probleme diljem zemlje. U Zagrebu je vjetar čupao stabla, padali su i dijelovi fasada, a u Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici. Pojedina područja ostala su i bez električne energije.

Snažna bura stvarala je sinoć probleme u Splitu Photo: Milan Sabic/PIXSELL Milan Sabic/PIXSELL
Prevrtali su se i kontejneri Photo: Milan Sabic/PIXSELL Milan Sabic/PIXSELL

Vjetar otežava promet

Autoceste otvorene za sve skupine vozila, no vjetar otežava promet. Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A6 Rijeka-Zagreb, brza cesta Solin-Klis, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški, Krčki i most Dr. Franje Tuđmana, no vjetar na nekim dionicama usporava promet , izvijestio je u nedjelju HAK.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo, a na dionici Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te se vozi uz ograničenje brzine. Na pojedinim cestama u priobalju i unutrašnjosti vozi se otežano zbog jakog vjetra. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.

Poteškoće i u pomorskom prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije: Prapratno- Sobra, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Korčila-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Komiža-Biševo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više