Zadarski pedijatar pravomoćno osuđen za smrt šestogodišnjeg dječaka. Ide na godinu dana u zatvor

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki liječnik zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrću ići u zatvor

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarski pedijatar dr. Darko Radman pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015. skrivio smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha. Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki liječnik zbog nesavjesnog liječenja, koje je rezultiralo smrtnim ishodom, ići u zatvor, javlja Zadarski.hr.

Sudsko vijeće odbilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru koje je za zadarskog liječnika tražilo strožu sankciju od minimalne kazne. Odbijena je i žalba Radmanovog branitelja, koji se pozvao na povredu kaznenog postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje te predložio da sud oslobodi dr. Radmana optužbe i suđenje vrati na početak. Umjesto toga, sudsko vijeće je u potpunosti potvrdilo presudu Općinskog suda pa 70-godišnji pedijatar mora u zatvor na godinu dana.

Nije propisao jači antibiotik

U pravomoćnoj presudi objašnjeno je da prvostupanjski sud nije pogriješio kad je „na temelju nalaza i mišljenja Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdio da je optuženik kao doktor medicine pogriješio kada nije promijenio lijek djetetu Sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizirao dijete Roka Begonju iako je za to imao indikacije”.

Sudsko vijeće dalo je za pravo sutkinji Ani Zrilić koja je utvrdila da su „liječničke pogreške optuženika u uzročno posljedičnoj vezi sa smrću djeteta Roka Begonje” jer bi se „hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerojatno bi se spriječili širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod”.

Viši sud je potvrdio i to da je dr. Radman zanemario upozorenja majke i bake djeteta koje su mu tijekom pregleda rekle da Roko zbog šarlaha dva dana pije Sumamed, da je dva dana povraćao, da se tuži da ne može hodati, da ga boli tijelo i da ga je stric zbog toga nosio od auta do ordinacije, piše Zadarski. Kada su majka i baka pedijatru skrenule pažnju na to da dječaku ne mogu skinuti temperaturu i da su mu usnice i nokti plavi, on im je odgovorio da je to „normalno zbog temperature”.

Bolest nitko nije shvatio dovoljno ozbiljno

Drugostupanjski sud je dodatno potvrdio da je dr. Radman trebao bolesnika poslati na hospitalizaciju. Sud smatra i da je dr. Radman postupio nesavjesno kao doktor medicine kada nije pitao pratnju je li Roko alergičan na penicilin i zbog čega mu nije propisana terapija penicilinskih ili cefalosporinskim antibiotikom, budući da Roko nije bio alergičan na penicilin.

Iako je bio u teškom stanju, u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti nad Rokom Begonjom nisu obavljene ni osnovne pretrage. Umjesto toga, poslan je kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. Premda je tijekom pet dana bolesti dječak četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru, nitko dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, ili da mu barem napravi obične pretrage, piše Zadarski.hr.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program