Zagrebački Noel ima par novosti koje vrijedi zabilježiti; recimo novu terasu, novi meni i novu cheficu za deserte

Bili smo na novoj terasi u Dukljaninovoj i sjeli s chefom Kočišem i njegovom sestrom koja se pridružila timu

ZADNJA IZMJENA: ruj 23, 2018
Foto: Vjekoslav Skledar

Prije dvije godine, chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug otvorili su Noel, jedan od rijetkih pravih fine dining restorana u Zagrebu. Otad svako malo izleti neka novost iz restorana u Dukljaninovoj. Recimo, prošlog proljeća preuzeli su popularni Blok Bar u Tomašićevoj i transformirali ga u svoj Noel bar.

Početkom ove godine, odmah do restorana, otvorili su Mes eko, vlastitu mesnicu koja je u početku bila specijalizirana za vrhunsko meso crne slavonske svinje, a sad su u ponudu uveli meso peradi i govedine. Janjetinu i telad nabavljaju iz mjesta blizu Petrinje, crnu svinju iz Mandića i s područja blizu Cugovca, a patke i pilići, kažu, dolaze iz Stubičkih toplica. A sada, osim nove karte s 13 jela i većeg broja etiketa vina, novost je terasa. Napokon su je otvorili.

Kroz tjedan dana na terasu bi trebali stići ventilatori, grijalice, lusteri i biljke Vjekoslav Skledar

Tri i pol mjeseca su radili na terasi

Za izradu im je, priča nam chef Kočiš, trebalo tri i pol mjeseca. “Dosta dugo smo čekali da se riješi sva papirologija, a onda smo imali i nekih problema s izvođačima radova. Ali evo, sad je tu. Išli smo na svega dvadesetak mjesta kako bi gosti imali dovoljno intime i prostora”, priča Kočiš, ali napominje da još nije posve gotova.

Vlasnici su išli na manji broj sjedećih mjesta kako bi gostima bilo ugodnije Vjekoslav Skledar

“Moramo još postaviti lustere koji će osvjetljivati svaki stol zasebno. Postavit ćemo umjetni bršljan, žardinijere s cvijećem, ventilatore i grijalice. To bi trebalo biti gotovo kroz tjedan dana”.

Terasa ima dvadesetak mjesta Vjekoslav Skledar

Novi jelovnik s 13 jela

U karti sad imaju 13 jela. Degustacijski meni od 4 slijeda je 430, a onaj od 7 slijedova 690 kuna. U ponudi, kažu, imaju i jadransku tunu najviše klase. “Po meni je najbolje tu tunu poslužiti sirovu. Toliko je kvalitetna da ju je šteta peći”, opisuje Kočiš. Sashimi tunu, kaže, poslužuju s malo wasabija, pjenom od soje, uljem od japanskog vodenog papra i svježim mini krastavcima. Sashimi tuna je 135, a tuna steak je 220 kuna.

Sashimi tuna Vjekoslav Skledar

S jednog OPG-a blizu Zaprešića počeli su uzimati i razno bilje kojem je porijeklo originalno iz zemalja poput Japana i Meksika. “To daje karakter jelu, podiže ga”, priča nam Kočiš. Recimo, japanski vodeni papar, objašnjava, ima, očekivano, ljuti, intenzivan okus.

Desert od bundeve Vjekoslav Skledar

Priključila im se i Kočiševa sestra, preuzela je deserte

A početkom ovog tjedna, Noelovom timu priključila se i Kočiševa mlađa sestra, 32-godišnja Gorana Kočiš, također chefica. U Noel je prešla iz šibenskog Pelegrinija gdje je provela tri i pol godine. Prije Pelegrinija, bila je tri i pol godine u Apetit Cityju i tamo se, kaže, zaljubila u deserte. U Noelu će biti zadužena za deserte i pekarske proizvode koje će, pričaju nam, raditi od kvasca kojeg su sami uzgojili.

Noel je prije nekoliko dana proslavio drugi rođendan Vjekoslav Skledar

“Za početak ćemo krenuti s jednim desertom, i to od buče. Iskoristili smo njezin svaki dio, meso, sjemenke i ulje. Svaki dio je obrađen drugom tehnikom pa imamo, recimo, krokant od sjemenki, mousse od bučinog mesa, panna cottu od bučinog ulja, ganache od bijele čokolade i bučinog ulja”, opisuje nam Gorana Kočiš.

Noel je krajem prošlog tjedna dobio terasu Vjekoslav Skledar

“Ja se nikako nisam stigao stvarno posvetiti desertima i zato mi puno znači što će Gorana preuzeti taj dio”, kaže Kočiš. “Goran i ja imamo super komunikaciju. Mislim da će ovo ispasti dobro”, dodaje Gorana, a ubacuje se Goran. “Sigurno će biti trzavica, bilo bi čudno da ne dođe do toga, ali to je sve normalno”, smije se, ali napominje: “No, na kraju jedno drugo uvijek nadopunjujemo, jer naprosto jednako razmišljamo”.

Andrea Božić
Telegram autor
236 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program