Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Zagrebački zoološki dobio mravojeda, posjetitelji će moći slikati selfije s njim i odabrati mu ime preko Facebooka

Riječ je o ugroženoj vrsti divovskog mravojeda koji inače živi u tropskim krajevima

FOTO: Zoološki vrt grada Zagreba

Iz Zoološkog vrta Cotswold u britanskom gradu Burford u Zagreb je stigao divovski mravojed (Mymecophaga tridactyla). Riječ je o mužjaku starom godinu i pol, a kako još nema ime, njegovi timaritelji otvoreni su za prijedloge imena koje možete dati putem Facebook stranice Vrta.

Tijekom ovog vikenda između 11 i 17 sati ispred njegove nastambe koja se nalazi u paviljonu Duha monsunskih šuma održat će se edukacija gdje će posjetitelje o ovoj vrsti i njezinim navikama uputiti edukator. Zanimljivo je da će i za sve koji se vole slikati biti omogućeno napraviti i selfie sa životinjom.

Nije agresivan, ali se žestoko brani

Divovski mravojed
Divovski mravojed Zoološki vrt grada Zagreba

Inače ovaj mravojed najveći je od četiri vrste mravojeda. “Od vrha njuške do kraja repa može doseći dužinu od 2,1 metra. Nije agresivan, ali kada se osjeća ugroženo, može se žestoko braniti. Ako ga predator stjera u kut, mravojed se popne na stražnje noge i brani oštrim kandžama održavajući ravnotežu repom”, stoji u priopćenju zoološkog vrta.

Svoje kandže mravojed koristi za probijanje mravinjaka i termitnjaka, a za hvatanje hrane koristi svoj dugački jezik od 60 centimetara.

Riječ je inače o ugroženoj vrsti koja inače živi u tropskim šumama i na travnjacima Središnje i Južne Amerike te joj je životni vijek u prirodi 14 godina. “Riječ je o samotnjačkoj životinji. Ženke imaju potomke jednom godišnje, a mladunca povremeno nose na leđima”, objašnjavaju iz Zoološkog vrta grada Zagreba.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više