Zagrebački zoološki ima veliku vijest; okotila su se tri vučića. Odjurili smo ih snimiti, da vam ih možemo pokazati

Telegram prvi donosi fotogaleriju novog čopora

ZADNJA IZMJENA: lip 13, 2018
Foto: Vjekoslav Skledar

U zagrebačkom zoološkom vrtu odnedavno žive i vučići. Ne zna se kada su se točno okotili; ravnatelj Damir Skok kaže kako su znali da je vučica skotna pa su je pratili, ali nisu joj se previše približavali. Pretpostavljaju da su stari oko šest tjedana, iako su iz brloga prvi put izašli prije dva. Kaže kako ih dosad nisu vidjeli sve na okupu, ali je vrlo siguran da su se okotila tri mala vuka.

“Za sada ne možemo točno znati njihov spol, vučica je jako oprezna i zaštitnički raspoložena. Tek ćemo za mjesec dana, kad se počnu malo odvajati od nje, znati više”, kaže gospodin Skok, napominjući da se maksimalno trude ne uznemiravati vučicu. Mladunci će s njom, dodaje, provesti barem dvije godine nakon čega bi mogli i u neki drugi Zoološki.

Vukovi će uskoro dobiti nove nastambe

Vučica s mladima u pozadini Vjekoslav Skledar

Inače, vučići su potomci dvogodišnje rumunjske vučice koja je u Zagrebu od kraja 2016. i četverogodišnjeg češkog vuka koji je stigao godinu prije nje. Njih su dvoje, kaže Skok, početak novog čopora. “Imali smo prije toga vukove stare 18, 15 i 11 godina, ali oni su već bili prestari da nastave čopor. A njih dvoje odmah su kliknuli, vjerujem da je ovo bilo njezino prvo tjeranje”, kaže ravnatelj dodajući kako se vučice tjeraju jednom godišnje, a mlade nose 60 dana.

Kako bi im u zoološkom bilo što ugodnije, uskoro im planiraju izraditi i nove nastambe. S tim bi se projektom, doznajemo, trebalo krenuti najesen.

Telegramov urednik fotografije čekao je nekoliko sati da izađu iz brloga

Četverogodišnji vuk iz Češke u Zagrebu je od 2015. Vjekoslav Skledar
Vuk blizu jednog od mladih Vjekoslav Skledar
Vučić star, pretpostavlja se, oko šest tjedana Vjekoslav Skledar

Nikolina Rendić
Telegram autor
57 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program