Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Zagrebu fali mjesta na kojima možete pojesti dobar falafel, upravo je otvoreno jedno na Opatovini

Bili smo u Falaflu na Opatovini 16, zasad poslužuju tri vrste falafela, humus te, pazite ovo, čokoladni humus

ZADNJA IZMJENA: velj 18, 2020
Foto: Sandro Lendler

Na adresi Opatovina 16, usred svih silnih štandova i odmah nadomak Dolca, jučer je otvoren Falafel, etc. Radi se o malenom restoranu u koji stane 20-ak ljudi, a u kojem se poslužuje istoimeno jelo s Bliskog istoka. Kako nam objašnjava vlasnica, 32-godišnja Antonija Kraljičković, falafel su zapravo veganske okruglice od slanutka koje se prže u ulju i poslužuju s puno povrća, umacima, kruhom ili pita breadom i humusom, odnosno umakom od slanutka.

“Ideja se razvijala oko godinu dana i došla je iznenada. Inače, uvijek sam razmišljala o otvaranju neke vrste restorana, ali bila sam mlađa i nesigurna što se tiče tih privatnih voda, ali sada sam se napokon odlučila. Prošle zime mi je zapravo sinulo da u Zagrebu baš i nema restorana s falafelom, a oni koji ga i poslužuju nemaju ono što ja osobno tražim u tom jelu i što mi je fino. A ja zbilja volim falafel i gdje god odem, jedem to”, priča nam vlasnica dok sjedimo u restorančiću.

Antonija Kraljičević, vlasnica Sandro Lendler

Čokoladni humus koji ima okus kao Čokolino

Kako nam kaže, iako su prvotno smislili deset različitih vrsti falafela, odlučili su se za početak u ponudu staviti tri; klasični falafel, od batata te od cikle: “Uvodit ćemo s vremenom i neke juhe te ćemo mijenjati ponudu ovisno o godišnjem dobu i sezoni te povrću koje će nam biti dostupno, s obzirom na to da sastojke nabavljamo s Dolca”. Trenutno uz falafel imaju i salate, obični i čokoladni humus te pića.

Cijene se kreću od 32 kune za mali falafel sendvič i 36 za veliki. Salate su 36 kuna, porcija humusa s ukiseljenim povrćem i kruhom je 25 kuna. Obični krumpirići su 12 kuna, a batat krumpirići 16 kuna. Čokoladni humus, za koji je Kraljičković sama smislila recept je 15 kuna. Probali smo ga i okus mu je sličan Čokolinu, samo nešto manje sladak, tako da bi se mogao dopasti klincima. Na receptima je s njom radio i 30-godišnji Igor Peršić, koji će falafel raditi friško, pred gostima kada ga naruče.

Humus s ukiseljenim povrćem i kruhom, 25 kuna Sandro Lendler
Falafel sendvič od cikle s umacima, 32 odnosno, 36 kuna ovisno o veličini Sandro Lendler

Cijela ekipa se uključila u uređenje

“Na uređenju sam radila ja uz pomoć raznih prijatelja. Dvije sestre, Agata i Apolonija Lučić, s Likovne akademije su oslikavale zidove, od frendice dečko je radio vješalicu za jakne. Prijatelj Jakov Tabula je radio dizajn loga i to je cijeli mali tim koji je radio na Falafelu”, priča nam vlasnica i dodaje kako su prije svega željeli opuštenu, domaću i prijateljsku atmosferu: “Ne želimo da Falafel, etc. bude nešto napuhano ili prepotentno.”

Zidovi su oslikani prema viziji sestara Agate i Apolonije, ali i Kraljičković je tu uključila i svoje želje: “Osim cvijeća, na zidovima imamo naslikanu macu, a ako se zagledate u logo vidjet ćete i u njemu macu kuharicu. Naime, ja sam se zaljubila u mace kada sam udomila svoju Oki iz azila i htjela sam je uključiti u sve ovo”, kaže nam i dodaje da će u Falafelu često biti akcije za azile i napuštene životinje.

Interijer Falafela Sandro Lendler
Interijer Falafela Sandro Lendler

Inače, traženje prostora nije joj, kaže, baš bio najlakši zadatak, pogotovo jer je htjela da Falafel, etc. bude u centru, no iako joj ovo nije bio prvi izbor sada u Opatovini vidi golem potencijal: “Imala sam neke druge lokacije, čak sam za jednu već imala ključeve u rukama i dala polog. No, nisam osjetila da je to to i nekako je bilo premalo, a onda sam slučajno ovog ljeta naletjela na ovaj prostor. Svidio mi se čim sam ga došla pogledati i što sam više ovdje to mi je jasnije da je ovo super lokacija”, kaže nam na kraju.

Falafel Sandro Lendler

Željka Orešković
Telegram autor
852 članka Više o autoru
Više s weba