Zakon o obnovi Zagreba napokon je poslan na javnu raspravu – 54 dana nakon potresa

Ministarstvo graditeljstva predlaže tri hitne aktivnosti za građane pogođene potresom

ZADNJA IZMJENA: svi 15, 2020
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zakon o obnovi Zagreba na javnoj je raspravi, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u njemu predlaže tri hitne aktivnosti za građane pogođene potresom koji se dogodio 22. ožujka. “Građanima je svaki dan izbivanja iz njihovog doma predug i zato ne smijemo gubiti korak i moramo djelovati paralelno s donošenjem zakona”, poručio je ministar Predrag Štromar.

Kako kažu iz Ministarstva, Zakon koji su krenuli sastavljati odmah dan nakon potresa, obuhvaća tri županije pogođene potresom. Radi se o Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko.zagorskoj županiji. U pisanju Zakona, naravno, sudjelovala je i struka.

Tri hitne aktivnosti

Ministar Štromar rekao je kako je njegov osobni i cilj Vlade da se građani što prije vrate kućama, a da se grad obnovi prema svim pravilima i standardima struke ta da trošenje sredstava bude transparentno. “Zato uvodimo i aplikaciju putem koje će svi građani moći pratiti trošenje sredstava u realnom vremenu”.

Hitne aktivnosti u tri pravca koje zakon obuhvaća su: Popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera, adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku te osiguravanje sredstava iz domaćih ih stranih izvora financiranja

“Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak”, rekao je Štromar.

141 milijun kuna za hitne sanacije

Prošlog tjedna Vlada je donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. Odluka o sufinanciranju najma donesena je na sjednici Vlade u četvrtak, a Ministarstvo, u suradnji s drugim ministarstvima paralelno s izradom Zakona radilo je i na osiguravanju sredstava.

“Unazad mjesec dana u svakodnevnom smo kontaktu i suradnji sa Svjetskom bankom i slijedi potpisivanje ugovora o zajmu. Pokazali su razumijevanje za situaciju i značajno ubrzali standardne procedure, no morali smo pripremiti svu dokumentaciju, odraditi koordinaciju s drugim ministarstvima i jako sam zadovoljan što smo uz sve okolnosti to priveli kraju”, objasnio je Štromar.

Projekt od 200 milijuna eura

Osim na Zakonu, radilo se i na projektu na kojem su surađivala tri ministarstva, ono graditeljstva i prostornog uređenja, zatim Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Projekt ima tri komponente: 1) oporavak i obnova nakon potresa, 2) odgovor na COVID-19 i pripremljenost u javnom zdravstvu i 3) upravljanje projektom. Vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura.

Paralelno s tim, Ministarstvo graditeljstva radi i na pripremi dokumentacije za Fond za solidarnost Europske unije, a aplikaciju će predati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Za potrebe prikupljanja sredstava iz vanjskih izvora financiranja Ministarstvo graditeljstva u suradnji sa stručnjacima Građevinskog fakulteta i Komore građevinara izradilo je i prvu preliminarnu procjenu troška obnove, što je bio temeljni dokument za pokretanje procedure.

Željka Orešković
Telegram autor
1203 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program