Zamolili smo hrvatskog nutricionista da nam jedan dan fotka sve što jede

Bojan Stojnić je magistar nutricionizma i za nas je vodio dnevnik prehrane

ZADNJA IZMJENA: lip 15, 2015

Zdrava prehrana je osnovna dugog i kvalitetnog života. Često, stoga, slušamo savjete nutricionista koje namirnice uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu, a koje izbjegavati. No, mi smo otišli korak dalje. Odlučili smo zaviriti u tanjure jednog hrvatskog nutricionista kako bi otkrili kako se hrani. Magistar nutricionizma Bojan Stojnić iz Malog Lošinja pristao je za Telegram pokazati kako izgleda jedan dan njegove prehrane.

Cilj ovog dnevnika nije primjerom dočarati sva načela zdrave prehrane, već spontano prikazati jedan dan u prehrani nutricionista. Kako nam je Stojnić naglasio navedeno je prikaz prehrambenog unosa tijekom 24 sata. Iako približno odražava prosječno stanje i okvirno odgovara načelima pravilne prehrane, unos nije isti svakog dana, niti bi trebao biti.

Stojnić ističe da je prehrana dugoročan projekt, čiju kvalitetu nije moguće odrediti na temelju jednog dana. Također, u svim obrocima fokus nije na pojedinačnim namirnicama, već na raznolikosti.

Doručak, 8:00

dor

Dan uvijek započinjem doručkom. Kako sam ljubitelj orašastih plodova ovog jutra odabir je pao na odličnu kombinacija badema, lješnjaka i oraha koje sam zasladio banana čipsom i medom. Nakon toga pojeo sam naranču i crveni grejp, te doručak završio crnim napitkom; malim macchiattom sa šećerom.

Međuobrok, 11:00

kava1

Od poslovnih obveza kratko sam predahnuo uz još jedan mali macchiatto sa šećerom.

Ručak, 14:00

juha

U posljednje vrijeme, s obzirom na razne okolnosti, odgovara mi prehrana s tri veća obroka dnevno. Naravno većinom se odlučujem na različite kombinacije mesa ili ribe s povrćem uz koje odabirem još neki izvor ugljikohidrata. Ovog dana ručak sam započeo goveđom juhom s tjesteninom.

ručak

Nakon toga uslijedila je pečena svinjetina, pečeni krumpir, pirjane tikvice, paprike, patlidžan te umak od rajčice. Nisam zaboravio ni na salatu a ovog puta to je bila kombinacija kupusa i zelene salate začinjene octom i solju.

Međuobrok, 15:00

rafaelo1

Kratki predah odlučio sam provesti tako da se zasladim. Još jedna šalica kave, no ovog puta instant kava s mlijekom sa šećerom, nakon čega je uslijedilo malo slatkog – dvije rafaello kuglice.

Večera, 20:00

večera

Večeru sam prvo započeo tjesteninom u umaku od rajčice i paprike s parmezanom.

večera1

Nakon toga je uslijedio pečeni losos s umakom od maslinovog ulja, češnjaka i peršina te pirjani poriluk. Uz to sam pojeo šnitu integralnog kruha sa sjemenkama. I naravno, opet je tu svoje mjesto našla i salata od mrkve, crvenog radiča i slanutka, maslinovo ulje i sve to začinjeno aceto balsamicom.

večera2

Na kraju večere kao desert volim pojesti voće, ovog puta odabrao sam dinju i ananas.

Piće, 22:00

vino

I na kraju dana vrijeme je za odmor i malo guštanja. Uz čašu bijelog vina – Žlahtine i u drušvu odmorio sam se od obveza i proveo ugodnu večer.

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program