Nekad je nužno odabrati stranu

Zamolili smo ljude iz Hrvatske da nam fotkaju i opišu najčudnije kombinacije hrane koju vole

Kruh, nutella i sardine, tjestenina s čipsom, kava i šećer na pecivu...

Kruh, nutella i sardine
FOTO: J. Marević

Začuđujuće puno ljudi obožava hranu koja je drugima gadljiva; imaju neku svoju kombinaciju na kojima se ostalima, uglavnom, diže želudac. Uparivanje hrane koja većini ne bi bila ni na kraju pameti, nekima je apsolutna senzacija. No, zar nisu veliki kuhari kroz povijest upravo tako stvarali kuharske senzacije, kombinirajući naizgled nespojivo?

Okej, ne tvrdimo da će bilo koja od ovih čudnih kombinacija postati kulinarski hit, dapače – na neke će vam se vjerojatno početi bljuvati, ali ljudima koji u njima uživaju čestitamo na odvažnosti i maštovitosti.

Stoga smo ih zamolili da nam kažu kako su ih stvorili, zašto su im fine i kako ih mi možemo (ako iz nekog suludog razloga želimo) napraviti.

1. Tjestenina s čipsom (Petra Sedlanić, 20, studentica, Zagreb)

Tjestenina s čipsom
Tjestenina s čipsom Petra Sedlanić

Moj dečko nam je radio tjesteninu za večeru i ubacio je čips. Mislio je da će mi to biti smiješno, ali bilo je prefino. On je inače kuhar, voli eksperimentirati. Čips super paše zbog teksture, jelu daje neku super hrskavost. Uz to paše s bilo kakvo povrće, meso, umaci…

Recept: Skuhajte tjesteninu, dodajte umak kakav želite i posipajte čipsom. Jedite dok je još hrskavo.

2. Kruh, nutella i sardine (J. Marević, 34, inženjer građevine, Zagreb)

Kruh, nutella i sardine
Kruh, nutella i sardine J. Marević

Bilo je to prije nekoliko ljeta, došao sam doma umirući od gladi i počeo kopat po kuhinji da vidim što ima za jest. Prvo sam našao nutellu. Pun pogodak. Ali sam onda shvatio da mi se jede i nešto slano, ali mesnato. I tada sam vidio sardine. U tom trenutku mi se činilo posve logično da to dvoje stavim zajedno na kruh. Bilo mi je super. Danas doduše više ne uživam baš u tom specijalitetu, ali tko zna, možda me primi opet.

Recept: Na šnitu kruha namažite nutellu i posložite sardine.

3. Čokolino i putar (Iva Rodić, 38, scenografkinja, Zagreb)

Čokolino s putrom
Čokolino s putrom Iva Rodić

Ljudi se dosta sablažnjavaju kad vide da stavljam putar u topli čokolino, ne kuže da mu to daje 100 puta bolji okus. Okej, nije zdravo, ima gomilu kalorija, masno je… Ali je najfinije na svijetu. Putar čokolinu da tu neku punoću, postane mekan, onak svilenkast. Istu stvar jede i moja sestra jer nam je mama tako davala čokolino kad smo bile klinke. Tad se, naime, još vjerovalo da se djeca moraju futrati, a ovo je valjda bio njezin način. I jedna i druga ga i danas tako jedemo.

Recept: Jako zagrijati mlijeko, staviti čokolina po želji, ubaciti (poveći) komad putra i dobro promiješati dok se ne rastopi. Ako baš želite bombu možete dodati i malo šećera

4. Sendvič od krekera, pekmeza, sira i kobasice (Matej Devčić, 24, novinar Telegrama, Sisak/Zagreb)

Krekeri sa sirom, pekmezom i kobasicom
Krekeri sa sirom, pekmezom i kobasicom Matej Devčić

Jednom sam gledao Večeru za 5 u kojoj je komičar Tihomir Paravina napravio sendviče od krekera, pekmeza i zimske. Prvo mi se to činilo ogavno, ali sam ga jedne večeri odlučio napraviti i vidjeti kakvog je okusa. I bio mi je super. Pekmez uopće nije imao okus po pekmezu, mislim da je to zato jer slanoća krekera i kobasice ubiju njegovu slatkoću. Nedavno sam otkrio da sir dobro ide s pekmezom pa sam u jelo dodao i njega. To je definitivno cijelu stvar učinilo još interesantnijom.

Recept: Trebaju vam Tuc krekeri, pekmez od šljiva, zimska i komad sira. Sir i zimsku narežite na tanke komade i na jedan kreker razmažite pekmez. Na pekmez stavite sir i zimsku i sve poklopite s još jednim krekerom kako bi jelo izgledalo kao sendvič.

5. Sendvič s eurokremom i salamom (Kristijan Kaurić, 20, student, Zagreb)

Kruh, eurokrem, salama
Kruh, eurokrem, salama Kristijan Kaurić

Jedan dan, nemam pojma iz kojeg razloga, palo mi je na pamet da u sendvič umjesto kečapa i majoneze stavim eurokrem. Smiksao sam cijelu stvar, probao i svidjelo mi se. Nitko me nije razumio, svi su mislili da sam poludio i da je odvratno. Ali, svaki čovjek kojeg sam nagovorio da proba moj sendvič na kraju je rekao da je zapravo jako dobar.

Recept: Kukuruzno pecivo prerežete na pola. Na jedan dio peciva namažete eurokrem ili nutellu, stavite par kriški salame o želji i poklopite drugim dijelom peciva.

6. Čips i jogurt (Denis Tokić, 26, student, Zagreb)

Jogurt s čipsom
Jogurt s čipsom Denis Tokić

Prije neke dvije godine sam došao na ideju da pomiješam jogurt i čips. Kada sam ovo radio shvatio sam da treba paziti da se čips skroz ne namoči kako bi ostao hrskav. Postoji varijanta da se napravi i kašica ali je onda okus malo čudan. Najfinije mi je s čipsom od luka. Tko voli eksperimentirati može u to staviti umak od hrena, čini mi se da bi tad bilo još zanimljivije.

Recept: Čips se stavi u zdjelicu i smrvi na manje komadiće. Komadići čipsa preliju se jogurtom i sve se pomiješa.

7. Kava i šećer na kruhu (Barbara Z., 29, voditeljica ureda, Zagreb)

Kruh, kava, šećer i voda
Kruh, kava, šećer i voda Barbara Z.

Prvi put, a da se sjećam, kruh i sećer s kavom mi je napravila prabaka i bilo je to prije nekih 25 godina. To me tad oduševljavalo jer sam mogla okusiti kavu koju su inače samo odrasli smjeli. Kao klinka sam to prilično često jela, sve dok mama nije skužila koliko toga jedem i praktički mi zabranila. Jer, ono, nije baš najzdravije. Ne znam kako bih objasnila zašto to volim, nije da je kombinacija okusa baš genijalna. Ali me istog trenutka vrati u djetinjstvo, pa mi je zato valjda genijalna. No, reakcija ljudi koji su me dosad vidjeli da to jedem nije. Uglavnom su u šoku što mogu jesti čisti šećer.

Recept: Na bijeli kruh staviti običan bijeli šećer, posipati ga mljevenom kavom i poprskati s malo vode (da šećer ne curi, jelte)

8. Kruh, pašteta i ajvar (Vlatka Ernečić, 22, studentica, Koprivnica)

Kruh, pašteta i ajvar
Kruh, pašteta i ajvar Vlatka Ernečić

Prvi put kad mi je frendica rekla da su ajvar i pašteta odlična kombinacija to mi je bilo urnebesno. Ali onda sam probala i fakat mi je bilo fino. Nažalost, drugima je i dalje samo urnebesno i mislim da smo ona i ja jedine osobe koje to jedu.

Recept: Na šnitu kruha sa sjemenkama razmažete paštetu, a na nju razmažete ajvar. Najbolje ispadne s čajnom paštetom.

9. Crno vino s mlijekom – Bikla (Vinko Kekez, 66, umirovljenik, Zagreb)

20160520_124111
Vino s mlijekom Vinko Kekez

Kao dječak sam u svom rodnom mjestu Katunima u Dalmatinskoj Zagori promatrao stare ljude kako piju ovo piće. Ono je ustvari mješavina vina i mlijeka. Najviše se konzumira u selima oko Vrgorca, gdje su se nekada organizirali i dane bikle. Ja biklu pijem u vrućim ljetnim večerima. Jako je pitka i slatka, ali ima dosta alkohola, pa treba biti oprezan.

Recept: Vrlo je jednostavan. U čašu se uliju tri četvrtine crnog vina i jedna četvrtina hladnog mlijeka, po mogućnosti kozjeg, može i kravljeg.

10. Sendvič od čipsa (Mario Čizmić, 33, električar, Zagreb)

Hambi pecivo, salama, čips
Hambi pecivo, salama, čips Mario Čizmić

Prije par godina naletio sam na fast food koji je posluživao hamburgere s čipsom i nazvao ih Čipsburger. Odlučio sam to probati i shvatio da je prefino. Doma sam jednom napravio Čipsburger, a pošto mi se nije dalo svaki puta peći hamburgere počeo sam stavljati čips u sendviče. Pokazalo se kako je čips od paprike najbolji izbor za staviti u sendviče jer okus paprike ide s bilo kojom salamom i sirom. Jednom sam i prijatelje počastio čips sendvičem i rekli su, nakon prvotnog zgražanja, da su im sendviči fini.

Recept: Pecivo za hamburger se prereže na pola, u njega se stavi salama, hambi umak i šaka čipsa. Gornjim dijelom peciva poklopite sendvič i lagano pritisnete da se čips u pecivu slegne.

11. Kruh, sir i pekmez (Ante Marević, 30, dipl.ing. agronomije Ploče)

Kruh, sir i pekmez
Kruh, sir i pekmez Ante Marević

To sam počeo jesti negdje početkom puberteta (valjda ima neke veze s divljanjem hormona). Inače oduvijek za doručak mažem maslac i pekmez, a za užinu radim sendvič od sira i salame, pa mi je sinulo da to dvoje iskombiniram.

Sviđa mi se ta jednostavnost okusa, mekana i nježna tekstura unutrašnjosti kruha, sira i pekmeza, a s druge strane opet hrskavost kore kruha, jaka slatkoća i mrva slanoće. Realno, kombinacija slatko – slano nije ništa novo ni neobično, u ovom slučaju ljudima više izgled izaziva gnušanje. Iako, moji su odavno navikli. Imam i verziju sa svježim sirom i medom ali to drugi put!

Recept: Na kruh (ja preferiram raženi, kukuruzni ili tako neki miješani, ali može i obični bijeli), namažite pekmez (kupovni od šipka ili od šljive – gotovo nepodnošljivo jake slatkoće i glatke teksture (bez zrnatih primjesa voća ) i stavite neki polutvrdi sir, gaudu ili edamer, odlično je i s ementalerom.