Zamolili smo nekoliko čitatelja Telegrama da nam jedan dan fotkaju što su na poslu pojeli za ručak

Biolog, električar, marketingaš, informatičar i još šest ljudi različitih profesija snimili su nam svatko svoj ručak na radnom mjestu. Neki ga nose od doma, drugi kupuju u dućanu, treći naručuju. Ispričali su nam što im je važno kod obroka, koliko ih košta i što inače najčešće jedu

Budimo iskreni; najvažniji trenutak u danu svakog radnog čovjeka, onaj koji jedva možemo dočekati (osim kraja radnog vremena) je vrijeme za ručak. Neki od nas, malo proždrljiviji, o ručku počnu razmišljati tamo negdje već oko devet sati, pa pristojno čekaju do jedanaest, da baš ne ispadnu potpuni frikovi.

A sad, pitanje je što ljudi ručaju na poslu. Jedni naručuju, drugi si kuhaju i nose od doma, treći odu do dućana pa si nešto kupe, četvrti se zalete do uredske kantine, ako je imaju, ili obližnje zalogajnice.

Kako god, osuđeni smo gotovo svaki radni dan do kraja svog radnog vijeka ručati na poslu. Stoga smo zamolili nekoliko ljudi iz Zagreba, različitih profesija, da nam jedan dan pofotkaju što imaju za ručak i ispričaju kratko otkud im je obrok došao te kako se inače hrane. Evo što smo dobili.

1. Tin Klasić, 28, Zagreb, specijalist za digitalni marketing

Voćna salat i voće
Voćna salata i voće Tin Klasić

Za ručak sam danas imao svježu voćnu salatu od kivija, ananasa, grejpa i naranče uz jabuku te dvije banane za poslije. Uz to pijem kavu kako bi izdržao dan. Ručak je koštao oko 15 kuna. Inače mi salata dođe kao neki međuobrok, prije treninga nakon posla. Uglavnom najčešće za ručak pojedem komad mesa uz neki prilog.

2. Nikola Koletić, 27, Zagreb, biolog

Ručak za četiri osobe
Ručak za četiri osobe Nikola Koletić

S obzirom da sam biolog i da sam danas na terenu, pripremao sam ručak za četiri osobe što je koštalo oko 100 kuna. Najčešće za ručak jedem sendvič s pohanom piletinom i jogurt, ispadne tridesetak kuna.

3. Ana Klarić, 24, Sisak, PR stručnjak

ana
Tjestenina s povrćem, jagode i orasi Ana Klarić

Moj obrok danas je hladna salata od tijesta s mrkvom, brokulom i kurkumom, a uz to imam orahe i jagode, ali njih sam kasnije dala kolegama jer ih baš i ne volim. Radi se o domaćoj hrani, svoje obroke najčešće sama kuham i stvarno su različiti. Doma uzgajam povrće, tako da me u ovom slučaju koštala samo tjestenina koju sam morala kupiti. Inače, sve ovisi o tome što mi se taj dan jede.

4. Miron Ivančan, 28, Zagreb, poslovođa u jednoj firmi

Lazanje napravljene od mlinaca
Lazanje napravljene od mlinaca Miron Ivančan

Za ručak sam imao domaće lazanje koje sam, umjesto s korama lazanja, napravio s mlincima. Koštao me oko 20 kuna. Ručak obično kuham sam jer mi je to jeftinije nego da ga svaki dan kupujem. Ako imam vremena onda si radim tjesteninu s bolonjezom, rižu s raznim umacima i slične stvari. Obavezno kuham obilne i zasitne obroke, potrebni su mi jer puno treniram. Ipak, jednom tjedno odmorim odmorim od kuhanja s kilom sira i mileramom.

5. Ana-Marija Balaško, 25, Zagreb, konobarica

anamarija
Jogurt, sendvič i voće Ana-Marija Balaško

Moj ručak na poslu se sastoji od sendviča, tekućeg jogurta i dvije breskve za poslije. Volim voće, a i važno je za organizam. Košta me desetak kuna i, zapravo, gotovo svaki dan mi ovako izgleda obrok .

6. Dora Starčević, 28, Zagreb, asistent u marketingu

dora
Sushi Dora Starčević

Danas ste me baš uhvatili kad sam si kupila nešto za jesti vani, ali kako se radi o sushiju uopće se ne osjećam krivo. Platila sam ga 40 kuna. Možda je malo skuplja hrana, ali je zdrava i ukusna. Danas sam se počastila jer imam ludo radni tjedan, ali zapravo nemam naviku kupovanja hrane tijekom tjedna. Uglavnom si dam truda i večer prije kuham, pa onda nosim ručak sa sobom.

Tu naviku razvila sam otkad radim uredske poslove, a imam sreće jer u ovom uredu više manje svi donose svoju hranu pa me ne gledaju kao čudakinju. Kada si kuham ručak za posao, obično je to dinstana bundeva, lešo kuhane tikvice s maslinovim uljem, piletina il neki drugi komad mesa i riža koju si skuham na poslu. Nerijetko okinem i koju fotkicu i objavim na nekoj društvenoj mreži – red je red. Trudim se jesti zdravo jer sam svjesna da; ako će me nešto ubiti -to će bit pekarski proizvodi.

7. Martina Maloča, 35, Koprivnica, novinarka

martina
Smoothie, burek sa špinatom, domaća torta i kava Martina Maloča

Trudim se redovno jesti pa mi je tako i gablec vrlo bitan. Gladna se ne mogu koncentrirati na rad i grizem. Voljela bih se hraniti zdravije, iako mi to vrijeme i posao često ne dozvoljavaju, pa su pekare nerijetko rješenje. Ovaj gablec se sastoji od smoothieja od ribizla i drugih bobica, domaćeg kefira i meda, bureka sa špinatom, domaće torte od sira i ribizla te kave. To ipak nije hrana koju pojedem u jednom ručku, nego je rasporedim kroz cijeli radni dio dana, uključujući i doručak.

Ipak, ovako obilan obrok koji uključuje pekarske proizvode i previše ugljikohidrata ne bih preporučila nekome tko se ne bavi intenzivno sportom. Na gablec ponekad ne potrošim ništa ako ponesem nešto gotovo od kuće, ponekad je to samo pekara za 10 do 15 kuna, a ponekad ću nešto naručiti ili negdje sjesti na topli obrok pa će to biti između 20 i 30 kuna.

8. Ivona Zidanić, 27, Zagreb, community manager

ivona
Tjestetnina sa salatom od krastavaca i voće Ivona Zidanić

Na posao uglavnom nosim hranu od kuće, baka mi svaki dan kuha pa uvijek ostane nešto i za kasnije. Klopa je razna, pohana piletina, rizi-bizi, špinat i pire krumpir, razna variva, tjestenine, gulaš i žganci, a znam si ponijeti i palačinke s Nutellom.

U ljetnim mjesecima voće je neizostavan međuobrok, a uvijek se pobrinem i da imam neku čokoladu u torbi. Osim kuhanog, na poslu često jedem i domaći sir i vrhnje s Trešnjevačkog placa, ponekad se počastimo McDonald’som ili naručimo nešto iz obližnjeg restorana.

9. Luka Ivančan, 19, Zagreb, električar

luka
Pohana piletina u obliku dinosaura Luka Ivančan

Danas sam imao pohanu piletinu, u obliku dinosaura. Prije sam si kupovao obroke i to bi me, dok kupim svu hranu i nešto za popiti, uglavnom koštalo pedestak kuna. Sada si obroke sam spremam doma, a najčešće se radi o mesu, krumpiru, pomfriju i lignjama. Sve zbilja zavisi o tome što mi se jede taj dan.

10. Mirko Logožar, 26, Zagreb, inženjer informacijskih tehnologija

mriko
Mahune i piletina Mirko Logožar

Na poslu obično jedem dva obroka, sporedni i glavni, a danas sam za glavni obrok pripremio mahune s piletinom. Kako je riječ o 200 grama mahuna i 200 grama piletine, ukupna cijena obroka je oko 10 kuna. Namirnice kupujem na placu i na akcijama u dućanima, a doma sadim dobar dio povrća.

Obroke dijelim prema aktivnostima, a kako mi je posao sjedilački bez previše aktivnosti, većinom je to kombinacija proteina i zdravih masti uz minimalno ugljikohidrata. Zdrava prehrana je jednostavna i jeftina, pa sam prošle godine pokrenuo i svoj projekt edukacije Eat Different o zdravom načinu života.