Zanimljiva biografija šefa splitskog KBC-a koji je otišao zbog skandala sa zamjenom identiteta

Nakon što je Julije Meštrović izabran za ravnatelja, govorilo se kako su stručnost i znanje konačno pobijedili politiku

ZADNJA IZMJENA: svi 13, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Tragičan slučaj zamjene identiteta dvije gospođe u Kliničko bolničkom centru Split završio je, za uobičajene prilike hrvatskih skandala, prilično neobično. Kao prvo, ravnatelj Julije Meštrović promptno je dao ostavku čime je dodatno naglašen apsurdan razvoj situacije s notornim ravnateljem Doma za starije, Ivanom Škaričićem. A nakon što je u javnom prostoru netko konačno bez odlaganja preuzeo odgovornost, iskrsnula je još jedna neobična okolnost; nitko od upućenih sugovornika s kojima smo razgovarali za potrebe ovog malog portreta, o prof.dr.sc. Juliju Meštroviću nije izrekao ružne riječi, što je u našem javnom prostoru neuobičajeni rasplet.


Kad je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović, u ponedjeljak poslijepodne, nakon što je saznao za slučaj uistinu skandalozne zamjene identiteta bolničkih pacijenata, podnio ostavku, nitko od onih koji ga bolje poznaju nije se iznenadio.

Više Telegramovih sugovornika iz liječničkih struktura, raznih političkih opredjeljenja, bilo je suglasno da je profesor Meštrović moralan liječnik te da je ostavka odraz njegovih životnih i profesionalnih opredjeljenja. Doista se rijetko događa da doktori o nekom svom kolegi govore s tolikim uvažavanjem, budući da je riječ o profesiji kojoj ne nedostaje taštine i zavisti.

Razvoj pedijatrijskog odjela intenzivne skrbi

Svi s kojima smo razgovarali uvjereni su da se profesor Meštrović, da je znao što ga čeka na funkciji šefa KBC-a Split, nikada ne bi javio na natječaj za ravnatelja. Zanimljivo je međutim da se profesor Meštrović čak dva puta kandidirao za ravnatelja KBC Split. Nadao se, naime, da će ono što je postigao kao pročelnik Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi, Klinike za dječje bolesti KBC Split, uspjeti realizirati na razini cijele bolnice. A napravio je, slažu se Telegramovi sugovornici, uistinu puno.

Odjel koji je osnovao i koji se bavi intenzivnom skrbi za djecu, profesor Meštrović podigao je na europsku razinu. Ostvario je dobre poveznice sa svim drugim zdravstvenim ustanovama u okruženju tako da je odjel izrastao u centar za intenzivnu dječju skrb u cijeloj Dalmaciji, ali i za dio BiH. Uostalom, prije dva dana u KBC Split zaprimljeno je dijete iz Dubrovnika s vrlo teškim ozljedama. Liječnici iz Splita helikopterom su odletjeli u Dubrovnik, pripremili su dijete za transport te ga prevezli u Split gdje mu je pružena vrhunska medicinska skrb.

Prvi put se kandidirao još 2012. godine

Profesor Meštrović prvi puta se kandidirao za ravnatelja 2012., u vrijeme dok je SDP bio na vlasti. No, nije prošao jer je splitski SDP nametnuo svojoj centrali u Zagrebu za ravnatelja kardiologa profesora Darka Duplačnića, također vrsnog stručnjaka, ali bez iskustva u operativnom vođenju. Zbog toga je nakon nešto više od godine dana podnio ostavku pa se cijeli taj slučaj tumači kao još jedan dokaz koliko je promašena kadrovska politika u kojoj je pripadnost stranci od presudne važnosti pri izboru na važne funkcije u zdravstvu, gospodarstvu, znanosti, umjetnosti, javnoj upravi…

Nakon toga profesor Meštrović doživio je još jedan poraz: nije izabran ni za dekana Medicinskog fakulteta u Splitu. Tadašnji ravnatelj bolnice profesor Ive Jurić potom ga je imenovao za svog zamjenika. Tako je Meštrović stekao iskustvo u operativnom upravljanju bolnicom, a bio je, među ostalim, zadužen za razvoj i investicije tako da je s te pozicije napravio strategiju dogradnje, širenja i prenamjene cijele Klinike.

Kako je izabran za ravnatelja KBC-a Split?

Nakon iznenadne smrti ravnatelja Jurića, profesor Meštrović zasigurno ni drugi put, 2018., ne bi bio izabran za ravnatelja da je o tomu odlučivao samo tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić. Naime, neposredno prije izbora ravnatelja, gradom se proširila vijest, a prenijeli su je i mediji, da je splitski HDZ odlučio za ravnatelja izabrati predstojnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju doktora Željka Puljiza. No dogodilo se golemo iznenađenje: na tajnom glasovanju predsjednik Upravnog vijeća Neven Ljubičić, čovjek od povjerenja ministra Kujundžića te tajnik splitskog HDZ-a Tomislav Prljević, glasovali su, kako se očekivalo, za Puljiza.

No, dvojica liječnika KBC-a Split te medicinska sestra koja je bila predstavnica zaposlenika, glasovali su za Meštrovića. Navodno je za takav rasplet najzaslužniji premijer Andrej Plenković koji je na kraju podupro kandidaturu profesora Meštrovića. Zanimljivo je objašnjenje zašto je ministrima zdravstva toliko stalo da na funkcije ravnatelja postavljaju ljude od svog povjerenja. Preko njih mogu utjecati na kadrovsku politiku u svim bolnicama, a osim toga, kažu nam sugovornici, zajedno s ravnateljima odlučuju o javnim nabavama koje se u zdravstvenom sustavu mjere stotinama milijuna kuna.

Je li Meštrović član HDZ-a?

Profesor Meštrović došao je na čelo bolnice koja godišnje obradi skoro milijun pacijenata iz Dalmacije, iz BiH te brojne strane turiste. Jedina misterija koja se isprepliće oko Meštrovića je pitanje je li on član HDZ-a. Do izbora se tvrdilo da je politički neopredijeljen, odnosno da nije član ni jedne političke stranke te da je to razlog zašto nije prolazio na natječajima.

Oni koji ga bolje poznaju tvrde da je uvjereni katolik, a da je, kada je riječ o odnosu prema ljudima i društvu, u suštini blizak socijalistima. Sada se međutim proširila priča kako je Meštrović ipak postao član HDZ-a i to nakon pritiska. Teško je međutim procijeniti što je istina jer nitko o tome, osim na razini priča, ne zna ništa više.

Profesor Meštrović osnovao je u prosincu 2001. intenzivni odjel za životno ugroženu djecu koja su se do tada liječila na Jedinici intenzivnog liječenja za odrasle. Organizirao je akciju za dobrovoljno prikupljanje sredstava tako da je od početka stvorio povoljne uvjete za rad. Kroz odjel u prosjeku godišnje prođe oko 330 djece svih uzrasta, od novorođenčadi do adolescenata. Ubrzo se pročulo kako su se na odjelu počeli spašavati životi djece koja su imala zatajenje vitalnih unutarnjih organa, srca, pluća, bubrega te onima koja su teške stradala u raznim nesrećama.

Bogata karijera profesora Meštrovića

Julije Meštrović završio je Medicinski fakultet u Zagrebu, a nakon toga radio je u hitnoj medicinskoj pomoći u Trogiru i Splitu. Specijalizirao je pedijatriju, bio je na usavršavanju u rimskim bolnicama Gemelli i Bambino Gesu te u Manchesteru, New Castleu i Ljubljani. Izvanredni je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu od 1998., napisao je 16 znanstvenih radova koji su bili citirani u uglednim svjetskim časopisima, objavio je više od 50 kongresnih priopćenja, autor je i koautor šest knjiga te je sudjelovao u realizaciji niza znanstvenih projekata.

Bio je glavni urednik časopisa Signa Vitae, urednik časopisa za pedijatriju Central European Journal of Medicinsa. Bio je predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva, obnašao je dužnost potpredsjednika Europskog pedijatrijskog udruženja (European Paediatric Association), a u prosincu 2019. godine izabran je za tajnika tog društva.

Priča zbog koje je dosad najviše bio u medijima

Prije skandala sa zamjenom identiteta, o njemu se u ovo doba pandemije najviše izvještavalo nakon što je jedne noći ušao u kola hitne pomoći kako bi pomogao u prijevozu pacijenta sa sumnjom na koronavirus. Bolesnik se prevozio iz Respiratorno-intenzivističkog centra do Infektološke klinike na Križinama bio je intubiran, pa su ga mladi liječnici u kolima zbrinuli te mu davali kisik. Profesor Meštrović za svaki slučaj bio je spreman, ako bi bilo potrebno, svojim iskustvom pomoći mladim liječnicima.

Profesor Meštrović dao je ostavku nakon što je saznao da su 10. ili 11. travnja, pri prijemu pacijenata iz različitih domova umirovljenika, zamijenjeni identiteti dvije starice, jedne iz doma u Seget Vranjicu, a druge iz doma u Dicmu. Da stvar bude gora, 2. svibnja jedna je zdrava štićenica splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC Split, dok je Covid-pozitivna starica vraćena u Dom. Meštrović je, logično, nakon tako ozbiljne pogreške dao ostavku.

Mladen Pleše
Novinar
626 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program