Žao nam je što u Teslinoj više nema bistroa Duck, ali ovaj novi, u kojem rade crnu slavonsku svinju, stvarno je fora

Bistro Lokal otvoren je u Teslinoj 17, bili smo tamo i provjerili što rade

FOTO: Borko Vukosav

Prostor u Teslinoj 17, u kojem se ovog proljeća zatvorio popularni bistro Duck, nije dugo bio prazan. Ekipa iz restorana Ribice i tri točkice, koji se nalazi nekoliko metara dalje u Preradovićevoj, vrlo brzo je, već prije ljeta, ušla u njega i krenula s preuređenjem. A prošle subote napokon su i otvorili. U Teslinoj sada radi Lokal; bistro u kojem možete pojesti jela od mesa crne slavonske svinje.

Iza svega stoje Saša Mamilović i Danijel Gretić koji će paralelno raditi u Lokalu u Teslinoj i pokrivati popularni ribljni restoran na križanju Masarykove i Preradovićeve odakle su, pričaju nam, povukli još petero ljudi. Inače, obojica su kuhari po struci, ali je 40-godišnji Mamilović sad voditelj u Lokalu, dok je 34-godišnji Gretić tamo chef.

Za uređenje Lokala zaslužan je Nedjeljko Mikac Cak Borko Vukosav

Zapravo su imali skroz drugu ideju

Kad su isprva odlučili uzeti ovaj prostor, ideja im je bila dijametralno suprotna od ove koju su na kraju realizirali. Čak je malo neobično koliko suprotna. “Mi smo ovdje zapravo prvo željeli napraviti mjesto s vege jelima. To Zagrebu stvarno fali. No, stvar se zakomplicirala, imali smo problema s nalaskom osoblja, točnije, kuhara pa smo odustali od te ideje. Na kraju smo krenuli s crnom slavonskom svinjom koja je sad jako popularna. Ljudi sve više pitaju za nju”, priča nam Mamilović.

Lokal je uređen u industrijskom stilu, ali je atmosfera prilično topla i ugodna Borko Vukosav
Vratina na žaru s chimi churrijem kojeg rade sami Borko Vukosav

Kaže da meso crne slavonske svinje uzimaju iz poznate mesnice Meat The King, a obična svinjetina, koju također imaju, dolazi im iz mesnice Horvatić. Mamilović nam je ispričao i kako je išla rekonstrukcija prostora: u dva i pol mjeseca promijenili su, kaže, sve instalacije, pod, skinuli su knauf i žbuku sa zidova, promijenili staklenu stijenu, napravili šank i sav namještaj po mjeri. Za izgled je zaslužan Nedjeljko Mikac Cak, kipar i scenograf koji je radio i sad već ultra popularan restoran na Trešnjevci Fidel Gastro.

Lokal ima 24 sjedeća mjesta Borko Vukosav

Baka iz Zagorja pomogla u stvaranju menija

A priča oko slaganja menija je posebno slatka: i Gretićeva baka iz Zagorja dala je svoj doprinos. Rekla im je da svakako stave trgance s masti, što su i poslušali pa im je sada to jedan od priloga.

Ujutro od 8 do 11 sati poslužuju doručak, odnosno, kajganu sa slaninom za 25, omlet s kozjim sirom i špinatom za 30 i slavonski doručak s jajima, slaninom, kobasicom, namazom od čvaraka, svježim sirom i vrhnjem za 45 kuna.

Slavonski doručak s jajima, slaninom, kobasicom, namazom od čvaraka, svježim sirom i vrhnjem Borko Vukosav

Kasnije tijekom dana i večeri poslužuju porchettu od obične svinje, a od crne slavonske svinje burger za 69, kotlet na žaru za 80, vratinu na žaru također za 80, carsko meso na žaru za 70, pečenicu na žaru za 70 i pečeni buncek za 140 kuna. Imaju i razne priloge, poput dinstanog kiselog kupusa, spomentih trganaca u masti i restanog krumpira. Rade i bruschette s tartufima te one s čvarcima, a imaju i 12 etiketa Galićevih vina te craftove Trapula i Mirakul.

Plata za dvije osobe U dvoje je bolje Borko Vukosav

Lokal trenutno ima 24 mjesta, a u planu je, kažu, i terasa s grijanjem. Zasad se može koristiti ona od Ribica i tri točkice. Lokal radi svakog dana od 8 ujutro do ponoći, a nedjeljom ne rade.

Lokal ima jela od mesa crne slavonske svinje i ona od obične svinje Borko Vukosav