Zašto toliko obožavamo češnjak, ali nam užasno smeta zadah nakon njega? Za sve je kriva jedna malena molekula

Ta molekula zove se alil metil sulfid ili AMS

Već 5000 godina ljudi entuzijastično jedu češnjak. Zbog osobitog okusa stavljamo ga u mnoga jela, pripisuju mu se i korisni učinci na zdravlje, snižava tlak, ima antibakterijski učinak, ali nezgodne posljedice uživanja češnjaka stižu kasnije. Ponekad i satima poslije konzumacije iz usta nam se osjeća miris češnjaka.

Zašto ljudi tako vole okus češnjaka, ali mrze rezultirajući dah češnjaka? Sjeckanje češnjaka oslobađa opojnu mješavinu kemijskih spojeva, sulfida. Te nestabilne molekule su ono što češnjaku daje njegovu prepoznatljiv, intenzivan okus. Kad češnjak dodajemo hrani i kuhamo, sulfidne molekule se uzdižu u zrak i ispunjavaju sobu ugodnom aromom.

U ustima se hlapljive tvari uzdižu u naš nos, a upravo zbog mirisa ga volimo. Većina lošeg daha dolazi od ostataka čestica hrane koje se raspadaju u pukotinama usne šupljine. Ali pravi dah s mirisom češnjaka nemamo sve dok češnjak ne dospije u želudac. Želučani sokovi razgrađuju češnjak, oslobađajući sulfide, vitamine i minerale.

Za sve je kriva jedna malena molekula

Većina tih molekula odlazi u crijeva zbog dodatne obrade, ali jedna malena molekula, alil metil sulfid, AMS, dovoljno je mala da kroz sluznicu želuca prijeđe u krvotok. AMS je tek jedna od komponenti karakteristične arome češnjaka. Ali to je dovoljno da se brzo uvuče u krv.

Dok kruži plućima, bez napora prelazi kroz membrane koje omogućavaju da kisik i ugljični dioksid ulaze i izlaze iz našeg tijela. Kad izdišemo, izlazi i većina AMS-a. Učinak može trajati i 24 sata. Ali postoji nekoliko namirnica koje nam mogu pomoći, kažu stručnjaci.

Jabuka i zelene salate bi mogle pomoći

U studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu Journal of Food Science, piše da konzumiranje jabuka, zelene salate ili paprene metvice značajno smanjuje koncentraciju nusproizvoda češnjaka. Ove namirnice djeluju jer sadrže fenolne spojeve koji se vežu sa sulfidima i čine ih prevelikima da bi prešli u zrak i bili u našem izdisaju.

Ili se pokušajte naučiti na taj miris. Nema ništa u izdisaju češnjaka što ga čini izrazito neugodnim, ali naprosto nismo navikli mirisati hranu koja izlazi iz usta.