Završena je interna istraga u KBC-u Split; evo kako je došlo do zamjene identiteta pacijentica, od kojih je jedna umrla

Nakon izbijanja skandala ravnatelj KBC-a Julije Meštrović odmah je dao ostavku

ZADNJA IZMJENA: svi 26, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Završila je interna istraga slučaja zamjene identiteta dvije pacijentice iz Kliničkog bolničkog centra Split. Riječ je, podsjetimo, o dvije gospođe od kojih je jedna poslije preminula od koronavirusa, te je pokopana pod pogrešnim imenom u Hercegovini, dok je druga nakon oporavka pod krivim imenom vraćena iz bolnice u Dom za starije.

Tportal piše kako je istragom utvrđeno da su pacijentice u bolnicu primljene pod svojim imenima, a da se zamjena identiteta dogodila tijekom njihovog prijevoza između dva bolnička odjela – Odjela za infektologiju i Respiratornog centra KBC Split.

Prebacivali ih na odjele bez dokumentacije

Prebacivanje na drugi odjel obavljeno je, piše portal, usmenom komunikacijom, a uz pacijentice se nije nalazila njihova medicinska dokumentacija kako se ne bi kontaminirala virusom.

Dok je ovaj dio istrage završen, a rezultati upućeni na adresu Ministarstva zdravstva, rezultati istrage koju je ondje provelo samo ministarstvo još se čekaju.

Odluka o ostavci ravnatelja

Kada sve istrage budu završene Upravno vijeće bolnice odlučivat će o ponuđenoj ostavci ravnatelja Julija Meštrovića. Naime, Meštrović je odmah nakon otkrivanja skandala ponudio svoju ostavku te preuzeo odgovornost za propust koji se dogodio. Tportal neslužbeno doznaje da je Upravno vijeće sklonije ostanku Meštrovića nego li prihvaćanju njegove ostavke, koju je već ranije odbilo Stručno vijeće bolnice.

Zamjena identiteta dviju pacijentica dogodila se početkom travnja. U trenucima kada su primljene u bolnicu bile su u teškom stanju i nisu mogle jasno komunicirati. Jedna od njih preminula je 16. travnja, dok je druga nakon oporavka vraćena u dom u Seget Vranjici. Ondje je osoblje oma shvatilo da se ne radi o njihovoj štićenici.

Zdravka Grund
Telegram autor
1738 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program