Zbog eskalacije zaraze, sve više država uvodi karantenu ili testiranja za ulaske iz Hrvatske. Evo što dosad znamo

Iz Slovenije stižu najave da će nas staviti na crvenu listu, Italija je uvela obavezno testiranje

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2020
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Slovenija bi Hrvatsku mogla staviti na svoju crvenu listu, rezerviranu za zemlje s velikim rastom broja slučajeva zaraze koronavirusom. Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin kazao je sinoć da je zabrinut rastom broja zaraženih u Hrvatskoj, te da bi našu zemlju Slovenci mogli premjestiti u kategoriju podrazumijeva 14-dnevnu karantenu za svakoga tko pređe zajedničku granicu. Kacin nije htio odgovoriti na pitanje bi li Hrvatska na crvenoj listi mogla završiti već idući tjedan, rekavši da to ovisi o kretanju broja zaraženih.

No, iz drugog komentara koji je Kacin sinoć dao u emisiji 24ur Zvečer, jasno je kako je sumnjičav prema službenim podacima o dnevnom broju novozaraženih u Hrvatskoj. Podacima o broju zaraženih sigurno se može dodati slučajeve uvezene iz Hrvatske, smatra Kacin. „Onda su ti hrvatski brojevi puno veći”, uvjeren je. S obzirom na velik broj Slovenaca koji tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, odluka da se povratnike iz naše zemlje u Sloveniju šalje u dvotjednu karantenu mogla bi zadati ozbiljan udarac turističkoj sezoni.

Mogućnost da Slovenija uskoro “zaoštri” režim na granici s Hrvatskom zbog povećanog broja importiranih slučajeva među slovenskim turistima koji borave na Jadranu spomenula je sinoć u izjavama za slovenski javni RTV servis i infektologinja s ljubljanske Infektološke klinike Mateja Logar, javlja Hina.

Italija uvodi testiranja

Da među susjedima vlada uvjerenost kako bi stanje s koronavirusom u Hrvatskoj moglo izmaći kontroli, vidljivo je iz odluke koju su jučer donijele talijanske vlasti. Testiranje će biti obvezno za sve koji u Italiju dođu iz Hrvatske, a isto vrijedi i za ulaske iz Malte, Grčke i Španjolske. Dio razloga za takvu odluku leži u strahu Talijana da bi im se moglo ponoviti užasno proljeće kada je zaraza harala tom zemljom.

Nakon što je broj zaraženih i umrlih početkom ljeta drastično pao, u Italiji je jučer zabilježen 481 novi slučaj, dvostruko više nego ih je prosječno bilo u lipnju, kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku. Testiranja počinju već danas, objavljeno je na Twitteru službene stranice za koronavirus u Hrvatskoj.

“Prema odluci koja je stupila na snagu sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju. Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane”, pišu.

Karantena i pri ulasku u Finsku

Loše vijesti dobili smo i početkom tjedna. Finsko veleposlanstvo u utorak je objavilo da ta zemlja uvodi obaveznu karantenu od 14 dana za sve putnike iz rizičnih zemalja, istaknuvši da se na tom popisu nalaze i Hrvatska te BiH. „Uvest će se i obavezno testiranje na korona virus. “Više informacija do kraja ovog tjedna”, stoji u tvitu finskog veleposlanstva. Na takvu mjeru Finsku je naveo zaključak kako su nedavni letovi iz Sjeverne Makedonije i Rumunjske bili najveći izvori zaraze koronavirusom.

U ponedjeljak je zbog toga objavljeno da će se karantena i nasumično testiranje provoditi na svim putnicima iz država koje bilježe između 8 i 10 slučajeva zaraze koronavirusom na sto tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana. U Finskoj je potvrđeno više od 7,6 tisuća slučajeva zaraze, uz 333 preminule osobe. Kršenje dvotjedne karantene kažnjavat će se s do tri mjeseca pritvora ili novčanom kaznom.

Razbježali su nam se Nizozemci

Puno teže od finske karantene Hrvatsku je pogodila odluka Nizozemske, koja je 21. srpnja našu zemlju preselila na narančastu listu zemalja. Uz nju je došla i “snažna preporuka” povratnicima u Nizozemsku da odu u 14-dnevnu karantenu. Rezultati takve degradacije procijenjenog stanja u Hrvatskoj osjetili su se gotovo odmah, pa je Jutarnji list 23. srpnja objavio kako je velik broj turista iz te zemlje napustio jadransku obalu uplašen odlukom svojih vlasti.

Vijest je ozbiljno konsternirala visoke hrvatske dužnosnike. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se Nizozemci bune protiv odluke da Hrvatska završi na narančastoj listi. “Nizozemski građani bune se zbog takve odluke jer dolaze ovdje, provode ovdje vrijeme i znaju da nisu ugroženi, a s druge strane imamo i javna očitovanja nama vrlo važnih emitivnih tržišta, kao što su Slovenija, Austrija, Njemačka, koja ne razmišljaju o stavljanju Hrvatske u kategoriju koja bi za rezultat imala manji broj dolazaka iz tih zemalja”, ustvrdio je Božinović za Dnevnik HTV-a 23. srpnja.

Capak je bio optimist

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak požurio se demantirati navode nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo da Hrvatska toj zemlji nije dala dovoljno podataka na temelju kojih bi oni mogli učiniti procjenu situacije u Hrvatskoj. Ta je vijest potpuno netočna, rekao je Capak pojasnivši da Hrvatska ne šalje direktno nikakve podatke Nizozemskoj ako oni to ne zatraže, kao ni oni prema nama, već EU ima Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti kojem svi šalju strukturirane podatke.

Capak je objasnio je kako je Nizozemska postavila kriterije za stavljanje na narančastu listu prema kojima je Hrvatska prešla 14-dnevnu incidenciju, a koja je trenutno na 27, s time da postoje regionalne razlike – kada bi se uzeo prosjek za sedam jadranskih županija to bi bilo 23, a za kontinentalne 28. “Naprosto smo prešli brojke koje su oni postavili i to će se vratiti kad one padnu, nadam se da će se to dogoditi idućih nekoliko dana”, ustvrdio je Capak, također 23. srpnja.

HTZ se nada vraćanju na zelenu listu?

Iz Hrvatske turističke zajednice jučer su izrazili nadu da će nas Nizozemska vratiti na zelenu listu, uz napomenu kako su nakon stavljanja na narančastu listu rezultati s nizozemskog tržišta vrlo slabi. “Nastavili smo na tržištu Nizozemske provođenje svojih kampanji, kako promotivnih, tako i informativnih te se nadamo kako ćemo se, s obzirom na to da se nizozemska lista revidira svakih 14 dana, vratiti na popis tzv. ‘zelenih’, sigurnih i stabilnih destinacija i na tom tržištu”, rekli su iz HTZ-a, javio je Jutarnji list.

S obzirom na kretanje broja novozaraženih u Hrvatskoj, gdje je jučer zabilježen drugi najgori dan od početka epidemije, uz 130 novih slučajeva, optimizam ljudi iz HTZ-a trenutno djeluje potpuno neutemeljen. Podaci koji stižu iz lokalnih stožera sugeriraju da ni danas neće biti znatno bolje.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2011 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program