Zbog šumskih požara oko Černobila razine zračenja su 16 puta iznad normalne razine

Problem je u tome što požari uzrokuju novo zračenje, davno zatvoreno u tlu, lišću ili drveću

ZADNJA IZMJENA: tra 8, 2020
Foto: AFP

Prije 34 godine zbila se nuklearna katastrofa u Černobilu, a mjesto je tek odnedavno postalo sigurno za posjetitelje. No, to je trajalo vrlo kratko. Nedavni šumski požar nanovo je uzrokovao podizanje razine zračenja, čak 16 puta je više od normalne razine, javlja Science Alert.

Problem je u tome što požari uzrokuju novo zračenje, davno zatvoreno u tlu, lišću ili drveću šuma oko trideset kilometarske zone oko Černobila. Iako je nanovo postalo sigurno lutati šumama oko Černobila, to se drastično mijenja kako izbije požar.

Zračenje 2,3, očekivano je 0,14

Prema izvješću AP-a, požar je započeo 4. travnja, a na kraju se proširio na preko 100 hektara. Što je najgore, vatra je zapaljena namjerno. U ponedjeljak su još trajala dva odvojena požara, a mjesto požara je gasilo 100 vatrogasaca. Kanaderi i helikopteri nosili su vodu.

Očitanja zračenja u blizini središta požara pokazala su vrijednost od 2,3, očekivana je 0,14. Maksimalna sigurna razina za ljude je 0,5 mikrosiverta po satu. Rezultat je to ispuštanja mnoštva radioaktivnih izotopa, a ukrajinske vlasti naglašavaju da su okolni dijelovi, oni dalje od požara posve sigurni. Kijev je udaljen 100 kilometara od černobilske elektrane.

Stručnjaci godinama upozoravaju

Stručnjaci već niz godina upozoravaju na opasnosti od šumskih požara oko Černobila, a dužnosnici traže stroža ograničenja pristupa tome području i više novčane kazne za kršitelje. Ovakvi požari, uz ljudsku pomoć ili bez nje, česti su u regiji koja okružuje nekadašnje mjesto katastrofe.

Porast temperature zbog klimatskih promjena znači da se vegetacija isušuje, a zračenje možda ubija insekte i mikroorganizme koji pomažu raspadanju stare organske tvari.

Život biljaka koje rastu u zoni Černobila nije pod utjecajem zračenja na isti način kao život životinja, zbog različite i prilagodljive biološke strukture. Biljke mijenjaju mrtve stanice i tkiva lakše nego što to mogu životinje.

Eva Benedik
Telegram autor
1914 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program