Želite se elegantno opijati ovih blagdana? Zamolili smo barmene da demonstriraju kako složiti 3 fina zimska koktela

Koktel majstori iz Dežman mini bara za Telegram su smislili dva posebna koktela i predstavili jedan novi iz svoje ponude

FOTO: Vjekoslav Skledar

Nekako ustaljeno mišljenje je da su kokteli ljetna pića koja se serviraju s hrpom leda, ali posljednjih godina, posebno na Adventu, pojavile su se brojne zimske varijante. Često se radi o vrućim pićima koja bez alkohola jako podsjećaju na čaj, poput dimnog koktela koji smo nedavno probali na Fuliranju.

Sad smo se obratili koktel majstorima iz Dežman mini bara, 23-godišnjem Ivanu Kuraku i 22-godišnjem Ivanu Petroviću, kako bi vam složili par zimskih koktela koje možete raditi ovih blagdana. Dečki su inače, išli u istru srednju školu, Teslu, ali nisu se upoznali dok nisu počeli miksati koktele.

Za Telegram su sad zajedno smislili dva koktela te nam ekskluzivno pokazali i kako nastaje jedan novi s njihove koktel liste. Dva koktela, Minion i Alibi piju se vrući, dok je Pagoto hladan, ali svejedno paše u ovo zimsko doba.

Ivan Kurak Vjekoslav Skledar

1. KOKTEL ALIBI

Sastojci: 50 ml Japanskog vina od šljive, 25 ml Camparija infuziranog crnim Earl Grey čajem, 20 ml cordiala od brusnice i 4 dsh (kapi) bittera od jasmina
Kako se pije: vruć
Je li na karti koktela: Ne

Sastojci za Alibi Vjekoslav Skledar

Prvi koktel, Alibi, smislio je Kurak i pravi je zimski. Izgleda poput tradicionalnog kuhanog vina, ali potpuno je drugačijeg okusa. U njega, naime, ide japansko vino od šljive, Campari infuziran crnim Earl Grey čajem, cordial (vrsta likera) od brusnice te bitter (jako koncentrirano piće koje se koristi kao dodatak okusa i mirisa) od jasmina. Sve sastojke Kurak je izmiksao pred nama u jednoj menzuri koju je potom stavio u čašu s vrućom vodom kako bi se koktel ugrijao na vodenoj pari. Naposljetku je koktel dekorirao sa suhim šljivama.

Važno je napomenuti da su sve dekoracije koji dečki koriste jestive. Kurak nam je otkrio kako mu je inspiracija za ovaj koktel bilo upravo kuhano vino: “Htio sam napraviti kuhano vino, koje je karakteristično za ovo doba, ali na naš način. Grijano je, ali nije obično vino s cimetom i jabukom od kojeg bi nas idući dan boljela glava. Brusnica je uz to i zdrava, što je plus u ovo doba kada su ljudi dosta bolesni. Japanska šljiva je zanimljiva po okusu, a Campari ja osobno obožavam i tu ga imamo infuziranog s crnim čajem, specifičan je i jedinstven na svijetu.”

Koktel Alibi Vjekoslav Skledar

Inače, objašnjava nam Kurak, Alibi je karakterističan po tome što nema glavnu bazu alkohola poput ruma ili gina, kao što je to u uobičajenim koktelima. Ovdje je prisutan liker, vino od japanske šljive i bitter od jasmina: “Te komponente su se baš lijepo spojile i pašu pa imate kuhano vino na naš način.”

2. KOKTEL PAGOTO

Sastojci: 45ml Plantation ruma 5 y.o., 25ml Milky Oolong syrupa, 15 ml talijanskog likera Disaronno, 25ml slatkog vrhnja i 3 dsh (kapi) čokoladnog bittera
Kako se pije: Hladan
Je li na karti koktela: Da, 65 kuna

Sastojci za Pagoto Vjekoslav Skledar

Drugi koktel, Pagoto, također potpisuje Kurak, ali ovaj se ne prije vruć. Izgledom asocira na zimu i snijeg, ali ima okus kao rastopljeni sladoled od vanilije, tako je kremast, i alkohol se u njemu gotovo i ne osjeti: “Ovo je definitivno koktel koji bismo preporučili ljudima koji inače ne piju alkohol, ali bi željeli probati nešto novo”, kaže Kurak, a Petrović se slaže s njime. U Pagoto ide Plantation rum star pet godina, Milky Oolong syrup, koji se dobiva od istoimenog čaja, talijanski liker Disaronno, slatko vrhnje i čokoladni bitter.

“Ovo je novi koktel s naše zimske karte koktela, a inspiriran je ljetnim kremastim koktelima. Ljudi puno traže pina coladu, ali došlo je zimsko vrijeme. Ima okus po rastopljenom sladoledu, a sladoled ljudi uvijek vole. Ipak, zima je pa ga neće jesti, ali kod nas ga mogu popiti. Sama dekoracija, šećer u prahu, izgleda kao snijeg koji fino paše u to božićno vrijeme”, objašnjava nam Kurak.

Koktel Pagoto Vjekoslav Skledar

Pagoto je Kurak pripremao u klasičnom shakeru za koktele, pomiješao je sastojke i sve to dobro protresao kako bi se sastojci sljubili. Koristio je metodu shake and double strain, što znači da je koktel prilikom ulijevanja još procijedio kako u čaši ne bi završili komadići leda koji bi ga razvodnili. Ovime se osigurava i da tekstura ostane kremasta umjesto da vam pod zubima hrska led. Inače, ovaj koktel stoji 65 kuna.

Kurak priprema koktel Pagoto Vjekoslav Skledar

3. KOKTEL MINION

Sastojci: 50 ml Vermoutha s bananom, 15 ml Amara Montenegro, 20 ml ruma Diplomatico Reserva Exclusiva, 10 ml soka od limuna i 3 dsh čokoladnog bittera
Kako se pije: Vruć
Je li na listi koktela: Ne

Sastojci za Minion Vjekoslav Skledar

Treći i posljednji koktel koji su nam dečki pripremili zove se Minion, a smislio ga je Petrović koji se također vodio idejom kuhanog vina. U Minion ide Vermouth s bananom, koji je Petrović sam napravio, zatim Amaro Montenegro, rum Diplomatico Reserva Exclusiva, sok od limuna i čokoladni bitter. Ovaj koktel pije se vruć, baš kao i prvi, a poslužen je u šalici za čaj uz zvjezdasti anis koji je iskorišten kao dekoracija.

“Baza za ovaj koktel mi je francuski Vermouth koji sam u sous vidu (vakuumu) osam sati kuhao sa svježom bananom. S bananom sam dobio slatkoću, a u to sam dodao još malo vina. Kako bih dobio onaj pravi kick koktela, i odmaknuo se samo od vina, dodao sam rum, malo amara, sok od limuna i bitter od čokolade. Htio sam da podsjeća na kuhano vino, ali da ima nešto što ljudi baš ne mogu okusiti ili namirisati dok šeću Adventom”, objašnjava Petrović.

Koktel Minion Vjekoslav Skledar

Kao i prvi koktel, Minion je pripremljen metodom build, što znači da se svi sastojci slažu u jednoj čaši, u kojoj se koktel i poslužuje. U ovom slučaju to je bila šalica. Osim toga, također je zagrijavan toplom vodom. Kao i Alibi, ovaj koktel nije u ponudi Dežman mini bara već je osmišljen za Telegramove čitatelje koji ove zime žele malo eksperimentirati s ambicioznim pićima.

Petrović priprema koktel Minion Vjekoslav Skledar