Život

Zemlja danas ostaje bez svog drugog Mjeseca, zauvijek. Evo što to znači

Privremeni satelit danas će se približiti Zemlji prije nego odleti u svemir i nikada više ga nećemo vidjeti

Space and planet Earth. Eastern hemisphere. Galaxy, nebula and Earth. This image elements furnished by NASA
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Zemljin drugi Mjesec će se danas blisko približiti planeti prije nego odleti u svemir i nikada više ga nećemo vidjeti, piše Live Science. Sada se pitate koji drugi Mjesec. Astronomi ga zovu 2020SO, mali objekt koji je u Zemljinu orbitu ušao na otprilike pola puta između naše planete i Mjeseca u rujnu 2020.godine.

Privremeni sateliti kao ovaj poznati su kao minimoonsi, iako je nazivanje ovoga mjesecom malo varljivo, jer u prosincu su NASA-ini znanstvenici ustanovili da objekt uopće nije svemirska stijena već ostaci raketnog pojačivača iz 1960. godine koji je sudjelovao u misijama letova na Mjesec američkog Surveyora, piše Live Science.

U ožujku napušta Zemljinu orbitu

Ovaj mini mjesec koji nije s Mjeseca približio se Zemlji 1. prosinca prije nego ga je NASA identificirala kao davno izgubljeni pojačivač. Danas će se približiti Zemlji na 220.000 kilometara, na 58 posto udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Virtualni projekt teleskopa u Rimu je prošle noći organizirao oproštaj od “Zemljinog drugog mjeseca.” Pojačivač će posve napustiti orbitu Zemlje u ožujku 2021. prema EarthSky. Nakon toga, postat će samo jedan od objekata koji kruže oko Sunca.

Već nam se nekoliko puta približavao

NASA je ustanovila da se objekt tijekom prošlih desetljeća nekoliko puta približio Zemlji, najviše 1966. godine kada je lansirana mjesečeva sonda Surveyor 2 na stražnjoj strani raketnog pojačala Centaur.

To je znanstvenicima ukazalo na prvi trag da je objekt SO 2020 proizveo čovjek. To su potvrdili nakon usporedbe kemijskih sastava s drugog pojačivača koji je u orbiti od 1971. godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu