Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Žena (71) rođena u naci radnom logoru pronašla svoju mamu (91) kojoj je oduzeta nakon poroda

Majka i kćer su se našle prošli vikend u Italiji, susret je bio užasno emotivan

FOTO: International Tracing Service

“Draga mama, moje ime je Margot Bachmann, ja sam tvoja kćer, rođena 25. listopada 1944. u Heidelbergu. Cijeli život ispitivala sam svoju obitelj o tebi, ali nisam dobivala nikakve odgovore. Željela bih doći i upoznati te, da te mogu zagrliti”, ovo je samo dio pisma koji je objavljen u Telegraphu Nijemice Margot Bachmann koje je poslala biološkoj majci koja živi u Italiji. Prošlog vikenda Bachmann i njezina 91-godišnja majka napokon su se susrele u talijanskom mjestašcu Novellara. Ponovno nakon 71 godine odvojenosti.

Ono što se dogodilo prošlog vikenda je blizu čuda kaže Friederike Scharlau, predstavnik Međunarodne službe traženja.

“Danas je izuzetno rijetko da se roditelji i djeca koji su bili odvjeni zbog nacističkog režima ponovno povežu”, otkriva Scharlaum dodajući da je većinom riječ o mogućnosti povezivanja rodbine s rođacima ili braćama i sestarama iz kasnijih generacija.

Prestala je tražiti kćer jer je mislila da je mrtva

Bachmann je rođena u Heidelbergu u Njemačkoj, gdje se njezina majka preselila za vrijeme Drugog svjetskog rata, radeći u tvornici u radnom logoru. Njemački vojnik napravio joj je dijete kada je imala 20 godina i prisilili su je da preda dijete.

Bachmann je podignuta u dječjem domu, dok je nakon završetka Drugog svjetskog rata nije preuzela obitelj njemačkog vojnika koji joj je i napravio dijete. Poslijeratni kaos odvojio je talijansku majku i kćer čak i više. U uvjerenju da joj je kći ubijena, majka se vratila u Italiju.

Ona nije znala da je njezina kći još uvijek živa. Bachmann kaže da joj je otac zabranio da traži svoju biološku majku. Uvjeravao ju je da je umrla, no ona je imala sumnje.

Nije vjerovala tati

“Već kao dijete sam imala osjećaj da to nije istina”, rekla je. Prošle godine njezin otac je umro i Bachmann je odlučila prkositi njegovim željama. “Željela sam saznati tko je bila moja majka, jesmo li slične. I htjela sam pronaći fotografije ili neke informacije. Nisam se uopće nadala da ću ikada biti u mogućnosti zagrliti je. Najsretnija sam osoba na svijetu jer smo se upoznale”, izjavila je Bachmann.

Na svom izvornom rodnom listu Bachmann je pronašla puno ime svoje majke i zatražila od Međunarodne službe za traženje informacije o njoj, a oni su je, koristeći bazu od oko 30 milijuna dokumenata, i pronašli.

Ponovni susret bio je izuzetno dirljiv, pun suza i zagrljaja, a presretna majka prvo je svojoj kćeri rekla “mislia sam da si mrtva, inače te nikad ne bih prestala tražiti”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više