Znanstvenici dugo proučavaju utjecaj glazbe na ljude; sad su shvatili da može popraviti i zdravlje srca

Glazba može promijeniti kemiju mozga, a te promjene mogu biti korisne za srce

ZADNJA IZMJENA: lip 19, 2018
Foto: Getty Images/iStockphoto

Koja vas pjesma veseli? Sigurno postoji cijeli popis pjesama koje vas podsjećaju na sretne trenutke u životu i koje volite čuti. Ali jeste li znali da glazba popravlja ne samo raspoloženje nego i zdravlje srca?

Glazba ne aktivira samo slušni sustav, isto tako, ona pokreće puno regija u mozgu uključujući one za kretanje, jezik, pozornost, pamćenje i emocije. “Ne postoji takav stimulans koji simultano utječe na tako široka područja mozga, kao što je glazba”, kaže Brian Harris, glazbeni terapeut s Harvarda. “Ova globalna aktivacija događa se dok slušamo glazbu, sviramo instrument ili pjevamo, posve neformalno pod tušem ili u automobilu.”

Potiče lučenje dopamina

Glazba može promijeniti kemiju mozga, a te promjene mogu biti korisne za srce, kako brojne studije pokazuju. Na primjer, studije kažu da ljudi mogu ako slušaju glazbu, dulje vježbati, poboljšava im se funkcija krvnih žila relaksiranjem arterija, otkucaji srca i tlak vraćaju se na normalu puno brže poslije opterećenja, smanjuje se anksioznost kod osoba koje su preživjele infarkt srca, pomaže ljudima u oporavku od operacije na srcu pa manje osjećaju bol i tjeskobu.

Kao i druge ugodne senzacije, slušanje ili stvaranje glazbe potiče lučenje dopamina, kemijske tvari u mozgu koja ljudima daje motivaciju. Sat vježbanja bez glazbe je svakako manje ugodan. Procesuiranje zvuka započinje u moždanim stanicama koje isto tako kontroliraju otkucaje srca i disanje. Ova veza objašnjava zašto relaksirajuća glazba usporava otkucaje srca, disanje i tlak, a čini se da olakšava bol, stres i tjeskobu.

Mora biti glazba koja nam paše

Znanstvenici sugeriraju da glazba koju biraju pacijenti sami ima bolji učinak nego ona koju izabere netko drugi. Prema American Music Therapy Association, glazba izaziva reakcije zahvaljujući poznavanju melodije, predvidivosti i osjećajima sigurnosti koji su s njome povezani. U studiji sveučilišta Texas kod testiranja srčanog stresa, znanstvenici su izabrali latino glazbu jer su većina sudionika bili Hispanci i muzika tog ritma im je bliska.

U studiji za opuštanje arterija koja je testirala klasičnu i rock glazbu, poboljšanja su bila znatnija kada su ljubitelji klasične glazbe slušali klasičnu muziku nego rock i obrnuto. Ljubitelji opere mogu pronaći veliko smirenje u slušanju opera ali kod onih koji je ne vole, opera može prouzročiti suprotan učinak. Nema nedostataka kod korištenja glazbe u opuštanju ili poboljšavanju vježbanja sve dok decibele držite pod kontrolom, kaže Health Blog Harvard Medical School.

Eva Benedik
Telegram autor
1952 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program