Znanstvenici imaju novu teoriju o tome što je potopilo jednu cijelu civilizaciju iz brončanog doba na Santoriniju

Mnogi vjeruju da se zapravo radi o Atlantidi

ZADNJA IZMJENA: stu. 11, 2016
Foto: Screenshot

Puno ljudi vjeruje da je grčki otok Santorini, na kojem su razarajuće erupcije generirale tsunami koji je odnio Minojsku kulturu, zapravo nekadašnja Atlantida. Erupcija vulkana 1500. godine prije Krista izbrisala je Minojsku kulturu. Minojska civilizacija je kultura brončanog doba nastala na Kreti, a otkrivena je početkom dvadesetog stoljeća.

Ne zna se kako su Minojci sami sebe zvali. Ime im je po mitskom vladaru Minoju dao britanski arheolog Sir Arthur Evans. Grčki znanstvenici smatraju da su tsunami koji je potopio Atlantidu izazvali tokovi piroklastičnih materijala. Nova studija sugerira da je tsunami pokrenula lava, odnosno velike količine piroklastičnog vulkanskog materijala koji se slio u more.

Vulkanski krater je bio glavni krivac

Nova teorija mijenja prijašnja tumačenja gdje se erupcija na Santoriniju 1500. godina prije Krista i tonjenje vulkanskog kratera, smatralo glavnim krivcem za nestanak kulture Minonjana. Dokazi da je postojao val visine barem 9 metara nađeni su na nekoliko mjesta na obližnjem grčkom otoku, Kreti.

Prijašnje studije tvrde da je kolaps vulkanskog kratera, kaldere, u more izazvao tsunami. Ali znanstvenici sa National and Kapodistrian University of Athens smatraju vjerojatnijom drugačiju teoriju. Analizirajući more ispod vulkanskog kratera, našli su dokaze koji pokazuju da krater nije bio vezan sa morem kada je potonuo.

Teoriju podržavaju naslage vulkanskog materijala

Ova saznanja ukazuju na to da je krater potopilo more nakon erupcije ali da samo tonjenje kratera nije moglo stvoriti razorni tsunami. Umjesto toga, znanstvenici misle da su velike količine vulkanskog piroklastičnog materijala potonule u more jako brzo, istiskujući dovoljne količine vode za nastanak snažnog tsunamija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Teoriju o tome podržavavaju i naslage vulkanskog materijala visoke 60 metara koje se nalaze duž obala Santorinija.

Priče imaju puno zajedničkih točaka

Legenda o Atlantidi je jedna od najstarijih. Prvi pisani izvor o mitu o Atlantidi ostavio je filozof Platon, 360 godina prije Krista pišući o zemlji koja je potonula u more i nestala bez traga. Platon kaže da je narod Atlantide živio u mirnoj i prosperitetnoj zemlji iza Herkulovih stupova.

Minojsko naselje Akrotiri otkriveno na Santoriniju, bilo je razvijeno naselje razoreno snažnom erupcijom vulkana na Santoriniju oko 1500. godina prije Krista. Platonov opis razaranja mitske Atlantide ima puno zajedničkih točaka sa pričom o mitojskom Akrotiriju koji je isto nestao bez traga. Pretpostavljajući da se radi o istom naselju, značilo bi da je taj otok ustvari izgubljena i nestala Atlantida.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru