Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Znanstvenici imaju potencijalno super vijest; misle da lijek za šizofreniju spriječava širenje raka gušterače

Izgleda da lijek usporava da tumor raste i metastazira

FOTO: Flickr

Karcinom gušterače je vrlo agresivan i prognoze za oboljele su vrlo loše. Health Minute piše o nedavnom otkriću znanstvenika da lijekovi koji se inače koriste za šizofreniju mogu spriječiti rast i širenje tumora pankreasa.

Receptor za neurotransmiter dopamin promovira rast i širenje karcinoma gušterače, a lijekovi za šizofreniju djeluju na način da blokiraju ovaj receptor, usporavaju da tumor raste i metastazira, pokazalo se u pokusima na miševima koje je provelo kanadsko sveučilište McGill i njemački Centar za istraživanje karcinoma.

Težak za dijagnosticirati i liječiti

“Postotak petogodišnjeg preživljavanja oboljelih od karcinoma kreće se negdje oko 63 posto, ali za oboljele od karcinoma gušterače taj je postotak samo 5 posto i broj je već tri desetljeća nepromijenjen”, kaže Yasser Riazalhosseini s McGilla i autor studije objavljene u časopisu Gastroenterology.

Problem kod tumora gušterače je što oni ne pokazuju znakove i simptome dugo vremena i zato se vrlo kasno dijagnosticiraju. Dodatno, biologija ovog tumora je iznimno agresivna i on vrlo rano počinje metastazirati. Da bude još gore, ovaj karcinom rapidno razvija rezistenciju na dostupne lijekove za kemoterapiju.

Isključivanjem gena usporavaju se tumori

“Pronašli smo da je gen za dopamin receptor DRD2 značajno aktivniji u kancerogenim stanicama nego u zdravim stanicama gušterače. Razine tog proteina u kancerogenim stanicama su 4 puta više”, kaže Riazalhosseini. Isključivanjem ovog gena, znanstvenici su uočili da se rast tumora usporio i da formira puno manje tumore. DRD2, inače ključna molekula kod šizofrenije, cilj je brojnih psihofarmakoloških djelatnih tvari.

Lijek koji blokira funkciju DRD2 dostupan je već od pedesetih godina prošloga stoljeća. Korištenjem ovih supstanci znanstvenicima je uspjelo usporiti rast i širenje tumorskih stanica.“Činjenica da smo pokazali da postojeći lijekovi koji utječu na DRD2 daju obećavajuće rezultate u liječenju karcinoma gušterače i nadamo se brzom prelasku na klinička ispitivanja,” kažu autori.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više