Znanstvenici misle da bismo trebali prestati brojati kalorije i naprosto se fokusirati na zdravu prehranu

Jedno istraživanje sugerira da nisu sve kalorije iste

What's for dinner: Baked sasoned Mahi Mahi, raw white mushrooms seasoned with chilli salt and pepper, french bread with olive oil, salt and pepper, broiled Jalapeños, onions and mushrooms with orange juice, garlic, sesame oil . Food photography on my dinner table, in Chicago, Superbowl Sunday February 6, 2011. photo by alBerto Trevino
FOTO: alBerto Trevino/Flickr

Da bi što bolje pobijedili debljinu i sa njome povezane bolesti, ljudi bi trebali prestati brojati kalorije i umjesto toga fokusirati se na uzimanje zdrave hrane, kažu znanstvenici u uvodniku objavljenom u časopisu Open Heart, a prenosi Live Science.

Slično kao i sa prestankom pušenja, ljudi koji promijene prehranu mogu vidjeti brza poboljšanja kod rizika srčanih oboljenja, kažu znanstvenici. Studija na 200 pacijenata pokazala je da su oni koji su preboljeli srčani infarkt, a savjetovano im je da jedu ribu, manje umirali tijekom određenog perioda nego oni koji nisu tako postupali. Poboljšanje nastupa već poslije nekoliko mjeseci uzimanja zdrave prehrane.

Preusmjeravanje na kvalitetu, a ne kvantitetu

Konzumacija trans masti, nezdravog sastojka kojeg ima u brzoj hrani, može povećati razine upalnih markera u krvi već za koji tjedan, tvrde kardiolozi sa Frimley Hospital u Londonu. Istraživanje sugerira da nisu sve kalorije iste. Jedna bočica gaziranih pića koja u prosjeku ima 150 kalorija, ispijana svakog dana, povećava rizik dijabetesa tipa II.

S druge strane, uzimanje šake orašastih plodova dnevno i konzumacija maslinovog ulja, a to je oko 500 kalorija, smanjuje rizik srčanih bolesti i moždanog udara. Ako se fokus sa kalorija prebaci na zdravu prehranu pa se usmjerimo na kvalitetu, a ne kvantitetu, brže ćemo smršaviti.

Neki smatraju da treba voditi računa o obje stvari

Promjena prehrane, bez obzira na to da li se i težina smanjila, smanjuje rizik srčanih bolesti. Fokusiranje jedino na smanjenje težine neće dati rezultate kao zdrava prehrana. Neki se stručnjaci ne slažu sa prestankom brojanja kalorija i to smatraju pretjerivanjem.

Kathereine Tallmadge, dijetetičarka, smatra da treba voditi računa o obje stvari, koncentrirati se na kvalitetu prehrane i uzimanje manje kalorija. Tallmage kaže da je gubitak na težini vrlo važan da bi osoba poboljšala zdravlje jer je debljina sama po sebi rizik. Tjelesna mast je toksična, a višak masti je povezan sa srčanim bolestima, karcinomom, dijabetesom, slabijim imunitetom i drugim stanjima.