Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Znanstvenici otkrili još jedan način na koji krpelji mogu zaraziti čovjeka. Tajna je u neočekivanoj bakteriji

Prije se ova bolest, koju prenose krpelji, povezivala s drugim vrstama bakterija tog roda

TO GO WITH AFP STORY BY MARC BURLEIGH 
A laboratory worker shows a tick, at the molecular centre of Butantan Institute, in Sao Paulo, Brazil, on August 25, 2009. One of nature's repulsive little blood-sucking parasites, the tick, could yield a future cure for cancers of the skin, liver and pancreas, Brazilian researchers have discovered. They have identified a protein in the saliva of a common South American tick, Amblyomma cajennense, that apparently reduces and can even eradicate cancerous cells while leaving healthy cells alone. AFP PHOTO/Mauricio LIMA (Photo by MAURICIO LIMA / AFP)
FOTO: AFP

Čovjek iz Alabame obolio je od rijetke bolesti, slične lajmskoj, koju prenose krpelji. No, on je prva osoba koja je dobila bolest izazvanu bakterijom borrelia lonestari. Kako piše posebno izdanje znanstvenog časopisa Emerging Infectious Disease, novo istraživanje sugerira da je sedamdesetpetogodišnjak zaražen baš bakterijom koju prenose krpelji.

Simptomi su temperatura koja se vraća, mučnina, glavobolja te bolovi u mišićima i zglobovima. Prije se ova bolest koju prenose krpelji povezivala s drugim vrstama bakterija roda borrelia, izvijestili su stručnjaci u časopisu, a do sada nisu znali da je može prenijeti i bakterija b. lonestari.

Izliječen antibioticima

Istraživanje je počelo 2019. godine na Kirklin klinici Sveučilišta u Alabami, gdje je pacijent potražio pomoć. Nakon davanja antibiotika stanje mu se pogoršalo,ali se za 24 sata vratilo u normalu.

Iako znanstvenici redovito otkrivaju borreliu lonestari u krpeljima, nisu bili sigurni u njezin patogeni potencijal jer ne viđaju puno pacijenata sa infekcijama sličnima lajmskoj bolesti. Ovo sugerira da bi druge vrste bakterije borrelia mogle biti odgovorne za više bolesti kod ljudi.

Ne zna se je li pacijent dobio temperaturu zbog toga što je b.lonestari uvijek pravi patogen, ili je riječ o pacijentu koji je bio imunokompromitiran, kazao je patolog sa Sveučilišta Washington, koautor studije Joshua A.Lieberman. B.lonestari teško je identificirati uobičajenim laboratorijskim testovima zbog čega možda nisu registrirani neki raniji slučajevi bolesti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više