Znanstvenici otkrili kako boa zapravo ubija svoje žrtve i razbili mit da ta zmija guši svoj plijen

Zmije ubijaju cirkulatornim udarom koji je puno brži i učinkovitiji način ubijanja

ZADNJA IZMJENA: srp. 23, 2015
Foto: Flickr

Američki znanstvenici otkrili su kako boa ubija svoje žrtve i tako razbili mit da ta opasna zmija guši svoj plijen, piše BBC u četvrtak. Stručnjaci su izmjerili krvni tlak i srčanu aktivnost anestetiziranih štakora koje su dali boi.

Analiza je pokazala da je smrtonosni stisak toliko jak da je zaustavio protok krvi, pa su svi vitalni organi ostali bez kisika. Njihovo otkriće objavljeno je u znanstvneom časopisu Journal of Experimental Biology.

Taj cirkulatorni udar, kažu stručnjaci, drugačiji je, puno brži i učinkovitiji način ubijanja plijena od gušenja. Voditelj istraživanja, prof Scott Boback sa sveučilišta Dickinson u Pennsylvaniji pojasnio je da blokada dotoka krvi u mozak izaziva smrt “u roku nekoliko sekundi”.

“Zaustavljanje cirkulacije izaziva smrt puno brže od gušenja. Dakle, možemo je smatrati puno preciznijom i učinkovitijom metodom ubijanja”, rekao je Boback. U ranijoj studiji, isti tim znanstvenika otkrio je da zmije mogu osjetiti otkucaje srca svoje žrtve i da prestaju stiskati plijen kada se ono zaustavi.