Znanstvenici pokušavaju stvoriti jabuku koja bi prevenirala dijabetes tipa II. I dosta su optimistični

Pokušavaju povećati količinu floridzina koji smanjuje rizik od dijabetesa

FOTO: Carriagehouse2011/Flickr

Znanstvenici iz kompanije Plant and Food Research pokušavaju proizvesti novu vrstu jabuke koja bi prevenirala dijabetes tipa II, kaže Andrew Dare, znanstvenik u kompaniji. Naime, utvrđeno je da komponenta floridzin koje ima u jabukama, smanjuje rizik pojave dijabetesa.

Normalne jabuke sadrže flavonoid floridzin ali u malim količinama. Znanstvenici se nadaju da će uspjeti deseterostruko povećati količinu.

Inače se nalazi u kori jabuke

Znanstvenik Richard Espley objašnjava da se ova komponenta uglavnom nalazi u kori jabuke i nada se da će uspjeti proizvesti vrstu jabuke koja će komponentu imati i u mesu jer puno ljudi guli jabuku.

U cijelom procesu važno će biti sačuvati dobar okus jabuke jer je inače, ma kako zdrava bila, ljudi neće jesti, piše Post Online.