Nekad je nužno odabrati stranu

Znanstvenici preporučaju kuhanje s masti, kažu da biljna ulja ispuštaju ozbiljne količine toksina

Suncokretovo ulje oslobađava tvari koje mogu uzrokovati karcinom

FOTO: mike warren/Flickr

Istraživanje znanstvenika sa De Montfort sveučilišta Leicester (DMU) navodi da kuhanje s biljnim uljima možda i nije toliko zdravo koliko se vjerovalo jer ona oslobađaju sredstva koja uzrokuju karcinom zbog čega znanstvenici navode da je bolje koristiti masnoću i maslac.

Tijekom istraživanja ispitanici su svakodnevno pripremali hranu uz pomoć biljnog, suncokretovog, kukuruznog, maslinovog ulja i ulja od repice, te uz pomoć gušće masti, masnoće i maslaca. Nakon kuhanja ispitanici su trebali prikupiti ostatke ulja i poslati to znanstvenicima na analizu.

Toksini u mastima

Otkrića su pokazala da ulja i masti mijenjaju molekularni sastav kada se zagriju i proizvode supstance pod nazivom aldehidi, koji mogu uzrokovati stvaranje karcinoma i srčanih oboljenja.

Znanstvenici su koristili mjernu jedinicu milimol tijekom istraživanja i otkrili su da kokosovo ulje kroz polusatno zagrijavanje na visokoj temperaturi otpušta pola milimola toksina. Maslac je ispustio više od jednog milimola toksina, a suncokretovo ulje je ispustilo više od pet milimola.

210460360_1b48dc33d7_o
Suncokretovo ulje prilikom podgrijavanja ispušta više od pet milimola toksina Damian Sutton/Flickr

Količina aldehida oslobođena iz suncokretovog i kukuruznog ulja bila je 20 puta veća nego što prepisuje Svjetska zdravstvena organizacija. Maslinovo ulje i ulje repice generiralo je manju količinu aldehida kao i gušća mast i maslac, a Michael Mosley navodi da su te “masti bogatije mononezasićenim i zasićenim mastima i stabilnije su kada se zagriju”.

Preporuča se maslinovo ulje

Martin Grootveld, profesor na DMU-u preporuča uporabu maslinovog ulja za pripremu hrane uz objašnjenje da ono proizvodi najmanje toksina te da je njegov sastav manje opasan za tijelo.

“Suncokretovo i kukuruzno ulje je dobro dokle god ih se ne podgrijava i koristi u prženju i kuhanju”, navodi Grootveld i objašnjava da istraživanja pokazuju kako ulja mogu biti nezdrava kada ih se podgrijava na visokim temperaturama.