Znanstvenici razvili elektronski nos, tvrde da može prepoznati krivotvoreni viski

NOS.E identificira različite stilove, robne marke i porijeklo viskija

Set alcohol drinks with bottle, glass and hand holding beer, gin, whiskey, tequila. Vintage color vector engraving illustration for label, poster, invitation to party. Isolated on white background
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Iskusni ljubitelji viskija vjeruju da mogu okusiti i namirisati razliku između vrhunskih žestokih pića i jeftinih imitacija. No, čak i najsofisticiraniji poznavatelji i dalje mogu biti žrtve prevare, a to postaje sve veći problem za industriju viskija. Kako je pisao NYT u siječnju, viski je san krivotvoritelja zbog velike potražnje i ograničene ponude. Problem se pogoršao tijekom pandemije jer su ljudi više bili kod kuće i više pili, pa je potražnja porasla.

Krivotvoritelji obično pune boce skupih žestokih pića jeftinim pićem, a zatim ih ponovno zapečate i prodaju kupcima. Iako postoji malo statističkih podataka o opsegu problema na globalnoj razini, studija iz 2018. godine pokazala je da je trećina rijetkih škotskih viskija lažna. A kako se neki rijetki viskiji prodaju i do 2 milijuna dolara, ovakav uređaj ima potencijal uštedjeti kupcima goleme novce i probleme.

Prepoznaje viski za manje od četiri minute

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Sydney, UTS, nadaju se da će se sve promijeniti razvojem elektroničkog nosa koji može identificirati različite stilove, robne marke i porijeklo viskija mirisanjem uzoraka, piše Smithsonian.

Prema članku objavljenom u časopisu IEEE Sensors, uređaj nazvan NOS.E, uspio je prepoznati razlike između tri viskija s mješavinom slada i tri viskija s jednim sladom, proizvođača Johnny Walker, Ardberg, Chivas Regal i Macallan, za manje od četiri minute. Prototip je bio 100 točan oko regije, 96,15 posto točan oko naziva robne marke i 92,31 posto točan za stil šest viskija koji su testirani na sajmu CEBIT Australia 2019.

Brz i jeftin način identifikacije krivotvorenog viskija

Znanstvenici su potvrdili otkrića tehnologije kemijskim ispitivanjima u laboratoriju. NOS.E je brz i relativno jeftin način identifikacije krivotvorenog viskija, pišu znanstvenici u studiji. Uređaj je stvoren da imitira ljudski njušni sustav, ima osam senzora za plin koji mogu nanjušiti viskija. Uređaj procjenjuje svaku molekulu mirisa koju detektira, a zatim te podatke šalje u kompjuter gdje algoritam strojnog učenja koji je osposobljen za prepoznavanje karakteristika viskija daje smisao nalazima.

Tehnologije elektroničkih noseva i ranije su korištene za zaustavljanje ilegalne trgovine divljim životinjama, procjenu mirisa postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, prepoznavanje stanica karcinoma i nedavno, za otkrivanje covida.

Mogao bi prepoznati i krivotvorena vina

Kako napreduje tehnologija NOS.E ne samo da ima potencijal nanjušiti lažne viskije nego može otkriti krivotvorena vina, konjak i skupe parfeme, navodi se u priopćenju Sveučilišta. Također se može pokazati korisnim za otkrivanje bolesti i druge medicinske primjene.

“Brzi je jednostavan za korištenje, procjenjuje viski u stvarnome vremenu, identificira kvalitetu i otkriva krivotvorenja ili prevare što bi moglo biti vrlo korisno za veletrgovce i kupce”kaže Steven Su, biomedicinski inženjer i jedan od koautora rada, stoji u priopćenju.