Znanstvenici razvili elektronski nos, tvrde da može prepoznati krivotvoreni viski
NOS.E identificira različite stilove, robne marke i porijeklo viskija
Iskusni ljubitelji viskija vjeruju da mogu okusiti i namirisati razliku između vrhunskih žestokih pića i jeftinih imitacija. No, čak i najsofisticiraniji poznavatelji i dalje mogu biti žrtve prevare, a to postaje sve veći problem za industriju viskija. Kako je pisao NYT u siječnju, viski je san krivotvoritelja zbog velike potražnje i ograničene ponude. Problem se pogoršao tijekom pandemije jer su ljudi više bili kod kuće i više pili, pa je potražnja porasla.
Krivotvoritelji obično pune boce skupih žestokih pića jeftinim pićem, a zatim ih ponovno zapečate i prodaju kupcima. Iako postoji malo statističkih podataka o opsegu problema na globalnoj razini, studija iz 2018. godine pokazala je da je trećina rijetkih škotskih viskija lažna. A kako se neki rijetki viskiji prodaju i do 2 milijuna dolara, ovakav uređaj ima potencijal uštedjeti kupcima goleme novce i probleme.
Prepoznaje viski za manje od četiri minute
Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Sydney, UTS, nadaju se da će se sve promijeniti razvojem elektroničkog nosa koji može identificirati različite stilove, robne marke i porijeklo viskija mirisanjem uzoraka, piše Smithsonian.
Prema članku objavljenom u časopisu IEEE Sensors, uređaj nazvan NOS.E, uspio je prepoznati razlike između tri viskija s mješavinom slada i tri viskija s jednim sladom, proizvođača Johnny Walker, Ardberg, Chivas Regal i Macallan, za manje od četiri minute. Prototip je bio 100 točan oko regije, 96,15 posto točan oko naziva robne marke i 92,31 posto točan za stil šest viskija koji su testirani na sajmu CEBIT Australia 2019.
Brz i jeftin način identifikacije krivotvorenog viskija
Znanstvenici su potvrdili otkrića tehnologije kemijskim ispitivanjima u laboratoriju. NOS.E je brz i relativno jeftin način identifikacije krivotvorenog viskija, pišu znanstvenici u studiji. Uređaj je stvoren da imitira ljudski njušni sustav, ima osam senzora za plin koji mogu nanjušiti viskija. Uređaj procjenjuje svaku molekulu mirisa koju detektira, a zatim te podatke šalje u kompjuter gdje algoritam strojnog učenja koji je osposobljen za prepoznavanje karakteristika viskija daje smisao nalazima.
Tehnologije elektroničkih noseva i ranije su korištene za zaustavljanje ilegalne trgovine divljim životinjama, procjenu mirisa postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, prepoznavanje stanica karcinoma i nedavno, za otkrivanje covida.
Mogao bi prepoznati i krivotvorena vina
Kako napreduje tehnologija NOS.E ne samo da ima potencijal nanjušiti lažne viskije nego može otkriti krivotvorena vina, konjak i skupe parfeme, navodi se u priopćenju Sveučilišta. Također se može pokazati korisnim za otkrivanje bolesti i druge medicinske primjene.
“Brzi je jednostavan za korištenje, procjenjuje viski u stvarnome vremenu, identificira kvalitetu i otkriva krivotvorenja ili prevare što bi moglo biti vrlo korisno za veletrgovce i kupce”kaže Steven Su, biomedicinski inženjer i jedan od koautora rada, stoji u priopćenju.