Znanstvenici s Harvarda misle da bi pesticidi mogli imati neke veze s tim da žene teže ostaju trudne

Ovo je jedna od prvih studija koja ukazuje na tu povezanost

Znanstvenici s Harvarda, u novoj studiji, utvrdili su da ostaci pesticida na voću i povrću mogu naškoditi ženinoj plodnosti. Studija je utvrdila da su žene koje su konzumirale voće i povrće sa relativno visokom dozom ostataka pesticida teže zatrudnjele ili rodile djecu poslije tretmana neplodnosti, u usporedbi sa ženama koje su jele voće i povrće s manje zaostataka pesticida, piše Live Science.

Studija je jedna od prvih koja ukazuje na ovu vezu pa je potrebno još istraživanja da bi se potvrdili rezultati, kažu ovi znanstvenici. Studije na životinjama utvrdile su da je uzimanje hrane sa tragovima pesticida koji se smatraju sigurnima, povezano sa manjim brojem potomaka. Ali nije sigurno da isto vrijedi i za ljude.

Muškarci zbog pesticida imaju manji broj spermatozoida

U novoj studiji analizirani su podaci 325 žena koje su prošle liječenje neplodnosti koristeći potpomognutu oplodnju. Prije početka tretmana ispunile su upitnik o načinu na koji se hrane. Znanstvenici su zatim koristili državne podatke o uobičajenoj razini pesticida na različitim vrstama voća i povrća. Neke vrste voća i povrća, špinat, jagode obično imaju visoke razine ostataka pesticida, a druge vrste kao grašak, suhe šljive i luk, imaju niske razine.

Žene koje su jele dvije prosječne porcije voća na dan, 18 posto rjeđe su ostajale trudne i imale su 26 posto manje šanse da će roditi. Veza se održala i kada su znanstvenici uzeli u obzir i druge stvari koje utječu na reproduktivno zdravlje žene kao dob, indeks tjelesne mase, pušenje. Znanstvenici napominju da je studija samo ukazala na vezu jer nisu direktno testirali voće i povrće na pesticide nego koristili postojeću bazu podataka.

Jedan način smanjenja izlaganja pesticidima i drugim kemikalijama u okolišu je da pažljivo isperemo voće i povrće prije konzumacije, osobito trudnice ili žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Osim toga, prijašnja studija je utvrdila da su muškarci koji su jeli voće i povrće sa visokim razinama pesticida imali manji broj spermatozoida.