Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Znanstvenici smišljaju kako (zdravu) meduzu iskoristiti za hranu. Sad su, recimo, napravili čips

Bogate su hranjivim tvarima, imaju malo kalorija i sve ih je više

ZADNJA IZMJENA: velj. 21, 2018
Foto: Pexels

Meduza je azijska delicija, ali se u drugim dijelovima svijeta baš i ne konzumira. Životinja oblika otvorenog kišobrana je sluzava, bezukusna i ekstremno otrovna. Ali rast svjetske populacije i potreba za smanjenjem konzumacije mesa i druge hrane koja traži puno energije za proizvodnju, znači da čovječanstvo treba smišljati sve kreativnije načine kako napraviti ručak.

Čini se da je meduza prvi kandidat da postane osnovna hrana u budućnosti jer ih ima cijelo mnoštvo u morima i oceanima. Pretjeran izlov ribe smanjuje količinu tradicionalne morske hrane, a meduza je dostupna, dolazi u jatima i razmnaža se brzo.

Sve ih je više zbog sve toplijih oceana

Meduza će biti sve više zahvaljujući klimatskim promjenama zbog kojih su oceani topliji i kiseliji. Tim danskih znanstvenika smislio je način kako meduze učiniti hrskavim čipsom u samo nekoliko dana. Ovo je u velikoj suprotnosti s tradicionalnim načinom pripreme meduze na azijski način, mariniranjem tjednima u slanoj vodi i kaliju. Ali ukiseljena meduza, želite li to jesti?

Korištenjem dva mikroskopa, Danci su proučavali način na koji se niti od kojih je meduza napravljena mijenjaju te kako životinja od gumaste i mekane postaje tvrda i hrskava. Studija je upravo predstavljena na 62. Biophysical Society Meetingu u San Franciscu.

Bogate su hranjivim tvarima

“Probao sam jesti meduzu, želio sam razumjeti transformaciju od mekane želatinozne tvari u hrskav čips koji se može jesti. Korištenjem etanola, napravili smo čips od meduze koji ima hrskavu teksturu i može potencijalno postati zanimljiv gastronomima.” kazao je Mathias P. Clausen, postdoktorand sa sveučilišta Southern Denmark in Odense.

Ova bića bogata su hranjivim tvarima, uključujući B12 vitamin, magnezij, željezo, a imaju malo kalorija. Što prije naučimo kako ova morska bića pretvoriti u prihvatljive izvore hrane, to bolje. I ribari jedva čekaju da ih se riješe jer one predstavljaju opasnost za riblja jata svugdje na svijetu.

Eva Benedik
Telegram autor
67 članaka Više o autoru