Život

Znanstvenici stvorili robota kojeg se kontrolira umom i trebao bi promijeniti živote nepokretnih

Robotom se upravlja pomoću kape s elektrodama koje prevode signale mozga

FOTO: YouTube/École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)

Znanstvenici sa švicarskog federalnog Instituta tehnologije od 2008. razvijaju novu tehnologiju koja bi zauvijek mogla promijeniti živote osoba s potpunom paralizom ili drugim fizičkim stanjima zbog kojih imaju ograničene pokrete.

José R. Millán, koji predvodi tim stručnjaka, napravio je robota kojeg se kontrolira umom i može prevoditi misli korisnika u naredbe koje robotu omogućuju pokrete.

Kako bi korisnici usmjerili robota moraju nositi kapu s elektrodama koje analiziraju signale mozga i pretvaraju ih u upute za kretanje. Robot se također može i bez naredbi kretati u jednom smjeru.

Potrebna pomoć osiguravajućih tvrtki

Tijekom testiranja, 9 ispitanika kojima je kretnja onemogućena, kontrolirali su robota iz svog doma u Švicarskoj, Italiji i Njemačkoj. Ispitanici su bez problema upravljali robotom, a znanstvenici su zatim istu stvar pokušali sa 10 zdravih osoba i primjetili kako ne postoji razlika u upravljanju kod obje skupine ispitanika.

Prema Millánu ispitanicima je trebalo manje od deset dana treninga kako bi njihova uspješnost u kontroliranju robota bila 100 posto.

“Kako bi robot bio dostupan svima, osiguravajuće tvrtke moraju pomoći u financiranju ove tehnologije.”, rekao je Millán. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u ovomjesečnom izdanju časopisa Proceedings of the IEEE.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu