Znanstvenici su dešifrirali natpise na drevnom vikinškom kamenu. Ljudi su se već tada panično bojali klimatskih promjena

Prvotno se mislilo da natpisi govore o ratu, ali čini se da su o klimatskim promjenama

ZADNJA IZMJENA: sij 15, 2020
Foto: YouTube/ stopsurfing

Kamen Rök, drevna granitna ploča od 5 tona koju su Vikinzi podigli na jugu Švedske u 9. stoljeću, zbunjuje znanstvenike već više od 100 godina. Natpisi na kamenu su najstariji poznati primjer pisane literature u Švedskoj, ali na žalost, izuzetno su dobro šifrirani. U radu objavljenom u časopisu Futhark: International Journal of Runic Studies, švedski znanstvenici iznijeli su novu interpretaciju Rök kamena koja otkriva neočekivanu zaokupljenost Vikinga koji su ga podigli, klimatskim promjenama, otkriva Inverse.

Dešifrirati natpis je bilo teško, ne samo da izgleda kao niz zagonetki, već tekst zapravo čine staronordijski stihovi, odnosno skaldična poezija u kojoj se koriste živopisni opisi i perifraze da bi se opisale scene. Da bude još više zbunjujuće i intrigrantno, natpisi su dijelom napisani runskom abecedom. Čini se da onaj koji je pisao nije želio da natpis može bilo tko pročitati. Godinama su znanstvenici smatrali da se tekst odnosi na drevne bitke i vikinške kraljeve, što je prikladna interpretacija naroda zloglasnog zbog njihove kulture ratnika.

Mislili su na krivu borbu

Ipak, izgleda da natpis nema veze s mačevima, krvlju i ubijanjem. Umjesto toga, tekst u kamenu detaljno opisuje tjeskobu zbog nadolazeće borbe s klimatskom katastrofom. Izgleda da je ove strahove pokrenuo niz klimatskih katastrofa koje su se dogodile sredinom 6. stoljeća kada je došlo do naglog pada lokalne poljoprivrede.

Dva i pol metra visok kamen prekriven je s više od 700 runa koje se križaju na svakoj od njegovih pet strana. Znanstvenici misle da je podignut u sjećanje, ali i kao upozorenje nakon erupcije vulkana koja se događala od 536. do 547. godine na drugoj strani svijeta u Americi. Ove su jake erupcije prašinom zaklonile sunce. To je pokrenulo naglo hlađenje klime na cijeloj sjevernoj hemisferi, uznemirivši ekosustave pa i područje oko Rök kamena. Učinak je bio toliko katastrofalan da se stanovništvo Skandinavije prepolovilo.

Poklopilo se nekoliko značajnih događaja

“Prije podizanja kamena, dogodili su se brojni događaji koji su tadašnji stanovnici mogli protumačiti kao znakove. Primjerice, snažna solarna oluja obojila je nebo u nijanse crvene, prinosi usjeva zbog hladnog ljeta bili su slabi, a onda je nastupila pomrčina sunca. Samo jedan od ovih događaja bio bi dovoljan da se Vikinzi preplaše još jedne Velike zime (eng. Fimbulwinter) koja u njihovoj mitologiji predstoji Ragnroku, odnosno apokalipsi”, rekao je Bo Gräslund, profesor na sveučilištu Uppsala.

Znanstvenici sada misle da je na Rök kamenu uklesana radikalna verzija legende o apokalipsi. Inače, u Ragnaroku, vuk Fenrir proguta Sunce, pretvarajući nebo u crveno dok sunčeva svjetlost ostaje crna, što je moguća referenca na boje neba iza erupcije. Uz druge arheološke podatke, dokaze o klimatskim katastrofama i suvremenim vikinškim društvenim običajima i hijerarhijama, znanstvenici kažu da njihova interpretacija održiva.

“Ključ za otkrivanje natpisa bio je interdisciplinarni pristup. Bez suradnje stručnjaka iz područja arheologije, povijesti religija i runologije, bilo bi nemoguće riješiti zagonetke u kamenu”, kazao je Per Holmberg, profesor sa sveučilišta u Goeteborgu.

Eva Benedik
Telegram autor
1904 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program