Život

Znanstvenici su, eto, naučili telad da koristi zahod. Razlog? Žele smanjiti emisiju stakleničkih plinova

MooLoo, zahod za stoku, omogućava lako prikupljanje izmeta

FOTO: Profimedia, Alamy

Izgleda da je lakše naučiti tele da koristi zahod, nego malu djecu, kažu znanstvenici. To su otkrili tražeći način da smanje količinu stakleničkih plinova koji se proizvedu na farmama. MooLoo, zahod za stoku, omogućava lako prikupljanje izmeta i ponovnu upotrebu za gnojivo uz kontrolu štetnog utjecaja dušikovog oksida na okoliš.

Znanstvenike je iznenadilo kako je telad brzo i lako prošla obuku, kaže Lindsay Matthews, znanstvenica koja se bavi ponašanjem životinja, sa Sveučilišta u Aucklandu i jedna od autorica studije objavljene u recenziranom časopisu Current Biology.

“Stopa učenja teladi je u rasponu koji se vidi kod djece od 2 do 4 godine i brži je nego kod mnoge djece”, kaže Matthews za časopis Science. Za obuku teladi bilo je potrebno samo 15 dana. Djeci treba više vremena.

Farme goveda odgovorne za polovicu amonijaka u Europi

Goveda puno mokre, do osam litara dnevno po kravi. Urin sadrži dušik koji se, miješajući se s izmetom, pretvara u amonijak što je u stajama vrlo čest problem, piše Guardian. Zato su znanstvenici išli vidjeti mogu li ikako uhvatiti urin krava kako bi se smanjilo zagađenje nastalo od poljoprivrede.

Mikrobi u tlu pretvaraju amonijak u dušikov oksid koji čini 7 posto svih stakleničkih plinova u SAD, prema Agenciji za zaštitu okoliša. Farme goveda odgovorne su za polovicu amonijaka proizvedenog u Europi. Studije pokazuju da bi hvatanje 80 posto kravljeg urina u svijetu dovelo do smanjenja emisije amonijaka za 56 posto, kaže Guardian.

Pražnjenje na određenome mjestu pomoglo bi rješavanju problema zagađenja, omogućilo bi se spremno hvatanje i tretman izlučevina u prostranijim uvjetima uzgoja teladi.

Nagrađivali ih ako se pomokre na pravo mjesto

Obučavanje teladi da mokre na jednome mjestu počelo je u šali tijekom jedne radijske emisije, piše Associated Press. Ideja je imala odjeka kod znanstvenika, pa je 2009.godine započeo eksperiment ali je nestalo financiranja.

Prije nekoliko godina krenulo se ponovno. Na ograđenome području radilo se sa 16 Holstein teladi u zatvorenom prostoru, dizajniranom za hvatanje izmeta, a uspješno mokrenje nagrađivano je mješavinom melase ili zdrobljenim ječmom.

Sada je sljedeći korak kako naučiti veća stada i uvjeriti poljoprivrednike u neophodnost toga. MooLoo bi mogao znatno olakšati kontrolu otpadnih produkata i smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Znanstvenik sa Sveučilišta Duke, Brian Hare, kaže da nije iznenađen što telad mokri na određeno mjesto ali kaže da ga čudi da se nitko nije prije sjetio.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu