Znanstvenici su izašli s tezom što uzrokuje dijabetes tipa II i što bi moglo pomoći

Devet od deset sudionika studije koji su smršavili oko 15 kilograma poništilo je dijabetes

Diabetes blood glucose test
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Između 1980. i 2014. godine, broj ljudi u svijetu koji boluju od dijabetesa povećao se sa 108 milijuna na 422 milijuna. Čak 90 posto ovih osoba ima dijabetes tipa II. Farmakološke intervencije učinile su malo da zaustave pandemiju dijabetesa. Intervencije u način života mogle bi uspjeti tamo gdje drugi pristupi nisu uspjeli. Prije nekoliko godina Medical News Today je izvijestio o prvim rezultatima kliničkog ispitivanja koje je pokazalo da intenzivni programi mršavljenja mogu pomoći osobama s dijabetesom tipa II da postignu remisiju bez uzimanja bilo kakvih lijekova.

Ali kako nastaje ta remisija i može li dugoročno trajati? Zašto neki ljudi postižu trajnu remisiju, a nekim ljudima se stanje vraća. Znanstvenici sa sveučilišta Newcastle u Velikoj Britaniji, predvođeni profesorom Royem Taylorom pokušali su odgovoriti na ovo pitanje. Otkrića su objavili u časopisu Cell Metabolism, prenosi MNT. Teorija je glasila da dijabetes tipa II proizlazi iz nakupljanja masti u jetri što inducira inzulinsku rezistenciju i povećava proizvodnju šećera u krvi.

Mršavljenje može pomoći u rješavanju dijabetesa

Ti efekti zauzvrat povećavaju razinu inzulina u plazmi, izazivajući “samoojačavajući” ciklus u kojem inzulin potiče proizvodnju masti. Povećana razina masti u jetri uzrokuje pretjerano lučenje lipida u nekoliko tkiva, uključujući gušteraču. Beta stanice, odgovorne za stvaranje inzulina, nalaze se u gušterači. Dugotrajno izlaganje zasićenim masnim kiselinama štetno je za beta stanice, pišu autori. Studija je otkrila da je većina sudionika ispitivanja održala remisiju tijekom dvije godine ali je to moguće jedino ako jetreni trigliceridi i masnoća u gušterači ostanu niski.

Konkretno, 9 od 10 sudionika studije koji su smršavili oko 15 kilograma, poništilo je dijabetes. Mala skupina imala je recidiv koji je bio povezan s visokim trigliceridima u jetri i visokim razinama masti unutar štitnjače. Profesor Taylor objašnjava da kada osoba nakuplja previše masnoće koja bi se trebala pohraniti pod kožom, masnoća mora otići drugdje u tijelu. Količina koja se može pohraniti ispod kože varira od osobe do osobe, što znači svatko ima osobni prag masti.

Gušterača se može začepiti s masti

Kad se masnoća ne može više pohraniti pod kožu ona se pohranjuje unutar jetre i prelijeva se na ostatak tijela, uključujući gušteraču. To “začepljuje” gušteraču, isključujući gene koji usmjeravaju učinkovitu proizvodnju inzulina, a to uzrokuje dijabetes tipa II. Dijeta i upornost mogu preokrenuti dijabetes. Dijabetes tipa II možemo vidjeti kao jednostavno stanje u kojem je pojedinac nagomilao više masti nego što može nositi.

Nakon dijagnoze, što se osoba prije prihvati promjena načina života i smršavi, veća je vjerojatnost da će se postići remisija stanja. “Po prvi put”, zaključuje profesor Taylor u svome radu, “možemo izvijestiti o osnovnim fiziološkim promjenama tijekom čitavog ciklusa preokreta i ponovne pojave bolesti”.